Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще бъдат приети по-целенасочени санкции на Европейския съюз срещу Техеран и остави вратата отворена блокът да определи Революционната гвардия на Иран като терористична организация, съобщава "Ройтерс".

"Ние сме няколко, които настояваме за целенасочени санкции, особено срещу Ислямския революционен гвардейски корпус и лицата от режима", посочи Макрон в интервю за радио "Франс Интер".

Запитан дали би подкрепил определянето на корпуса като терористична организация, той посочи, че с развоя на нещата въпросът трябва да бъде разгледан.

Германия размаха пръст на Иран и обеща нов пакет европейски санкции

Германия размаха пръст на Иран и обеща нов пакет европейски санкции

ЕС трябва да действа, когато човешките права са нарушени, категоричен е Шолц

Френският президент отбеляза, че се съмнява, че някакви нови предложения могат да помогнат за възобновяването на ядрената сделка с Иран в близко бъдеще. Според него вероятно ще е необходима "нова рамка" за справяне с въпроса.

На въпрос дали вярва, че преговорите за подновяване на споразумението между Техеран и световните сили могат да бъдат съживени след значителните неуспехи през последните месеци, Макрон отвърна: "Все още бих бил много предпазлив".

"Не мисля, че ще има нови предложения, които могат да бъдат направени точно сега (за спасяване на ядрената сделка)", добави той.

Иран е разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Случаят беше остро осъден от международната общност.

Борел призна, че преговорите по ядрената сделка са в застой

Борел призна, че преговорите по ядрената сделка са в застой

Събитията в САЩ и други проблеми пречат да се постигне споразумение

В същото време непреките преговори между Техеран и Вашингтон по въпроса за съживяване на ядрената сделка са в застой.

Официални лица твърдят, че основна пречка е искането на Иран МААЕ да прекрати разследване на следи от уран, открити в недекларирани обекти.

През август МААЕ съобщи, че Иран продължава да развива програмата си за обогатяване на уран.

Блинкън: Иран прави все по-трудно постигането на ядрена сделка

Блинкън: Иран прави все по-трудно постигането на ядрена сделка

Това е най-острата критика, която Вашингтон е отправял досега

В друг доклад на МААЕ пък се посочва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство заяви, че докладът на МААЕ не е нито "балансиран", нито "справедлив". Като отговор Техеран обяви, че ще изключи две от камерите на агенцията на ООН.

Въпреки че Иран уверява, че ядрената му програма е с мирни цели, Западът се опасява, че Техеран е все по-близо до създаването на атомна бомба.