В неделя Иран издаде първата си смъртна присъда заради протестите, които разтърсиха управлението на страната, съобщи АФП.

Обвиняемият, чието име не се споменава, беше осъден в съда в Техеран на смърт за престъпленията "подпалване на правителствена сграда, нарушаване на обществения ред и заговор за извършване на престъпление срещу националната сигурност", както и за това, че е "враг на Бога".

Това съобщи съдебната власт, докато правозащитна група предупреди, че други осъдени рискуват да бъдат бързо екзекутирани.

Според Amnesty International, Иран екзекутира повече хора годишно от която и да е друга държава, с изключение наКитай.

Иран изправя на съд 750 души за участие в бунтовете

Иран изправя на съд 750 души за участие в бунтовете

Съдебните процеси започват тази седмица

Друг съд в Техеран осъди петима други на затвор между пет и 10 години за "заговор за извършване на престъпления срещу националната сигурност и нарушаване на обществения ред".

По-рано този месец 272 от 290-те законодатели на Иран поискаха от съдебната система да приложи смъртното наказание като възмездно правосъдие "око за око" срещу онези, които "са навредили на живота и имуществото на хората с оръжия с ножове и огнестрелни оръжия".

Припомняме, че вчера беше съобщено, че иранските власти са повдигнали обвинения на повече от 750 души в три провинции за участие в скорошните бунтове.

Повече от 2000 души вече бяха обвинени, почти половината от тях в столицата Техеран, от началото на демонстрациите в средата на септември, според данни на съдебната власт.

Съдебните процеси срещу тях ще започнат от четвъртък в присъствието на техните адвокати.

100 младежи бяха освободени, след като подписаха обещания да не участват в бъдещи бунтове.

До бунтовете се стигна след смъртта на младата иранска от кюрдски произход Махса Амини на 16 септември дни след ареста ѝ от моралната полиция за предполагаемо нарушаване на строгите правила за облекло на жените в страната.

Властите отрекоха твърденията на правозащитни групи в чужбина, че около 15 000 души са били задържани при последвалите безредици.

Повече от 300 души са загинали при протестите в Иран

Повече от 300 души са загинали при протестите в Иран

Смъртта на млада жена при арест разгневи обществеността не само в страната

Според същите групи, загинали са 300 души.