Най-малко 304 души са били убити по време на протести срещу режима в Иран, предизвикани от смъртта на Махса Амини. Това съобщи правозащитната група Iran Human Rights (IHR).

"Най-малко 304 души, включително 41 деца и 24 жени, бяха убити в продължаващите национални протести", каза базираната в Осло правозащитна група.

Със 118 убити души Систан-Балуджистан е регионът с най-голям брой смъртни случаи от размириците, избухнали в средата на септември, твърди IHR.

Техеран обвини въоръжените екстремисти за насилието в Систан-Балучестан. Иранската армия в миналото се е сблъсквала със сунитски бойци в Систан-Балучестан, който е населен предимно от сунитски етнически белуджи, малцинство в предимно шиитски Иран.

1000 души с обвинения след протестите в Иран

1000 души с обвинения след протестите в Иран

Съдебните процеси ще се проведат публично тази седмица

Припомняме, че протести, предизвикани от смъртта при полицейски арест на 22-годишния Амини, разтърсват Иран от 16 септември насам. Демонстрантите скандираха срещу върховния лидер Али Хаменей и призоваваха за смяна на режима.

Техеран обвини Запада, че стои зад протестите с цел сваляне на властта и дестабилизиране на страната. Официално властите не признават, че Амини е била убита от моралната полиция. 

Активисти съобщават за двама убити на протестите в Иран

Активисти съобщават за двама убити на протестите в Иран

Продължават протестите в цялата страна

Около 1000 души получиха обвинения за безредиците в Техеран. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Демонстрации се проведоха в много държави.