Иранските сили за сигурност са открили огън в петък по демонстранти в югоизточния град Захедан, който е свидетел на седмици на безредици на фона на национални демонстрации, казаха активисти. По техни данни при стрелбата са загинали най-малко двама души, което може да доведе до увеличаване на напрежението, предава Associated Press.

Разположен в неспокойната иранска провинция Систан и Белуджистан, Захедан стана свидетел на най-смъртоносното насилие досега в седмиците на протести, обхванали Иран. Демонстрациите в града избухнаха отчасти заради обвинение в изнасилване срещу висш полицейски офицер там, съвпадайки с протестите за смъртта на 22-годишната Махса Амини през септември, които разпалиха по-голямата част от страната.

Активистите изчисляват, че само в Захедан близо 100 души са били убити, когато митинг на 30 септември там предизвика жесток полицейски отговор. В петък войниците обградиха ключова сунитска джамия в района, където жителите протестираха срещу иранското правителство, като същевременно стреляха по демонстранти, казват активисти.

Протестите в Иран се превърнаха в най-голямата заплаха за теократичното правителство на страната след демонстрациите на Зеленото движение през 2009 г., като те се фокусираха върху правата на жените и носенето на задължителната забрадка или хиджаб, но преминаха към призиви за отстраняване от власт на шиитските духовници, които управляват Иран от Ислямска революция през 1979 г.

Хаменей към протестиращите: Иран е могъщо дърво, което не може да се изкорени

Хаменей към протестиращите: Иран е могъщо дърво, което не може да се изкорени

Протестите в страната продължават