Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че никой не бива да се осмелява да предполага, че може да изкорени Ислямската република, съобщава "Ройтерс".

Той отправи най-тежкото си предупреждение към протестиращите, откакто смъртта на Махса Амини при полицейски арест доведе до общонационални протести, продължаващи вече четвърта седмица.

Демонстрациите на хора от всички обществени сфери в страната прерастнаха в искане за сваляне от власт на Хаменей и за "Загуба на живот за Ислямската република".

Протестите бележат едно от многото предизвикателства пред клерикалното управление след революцията от 1979 г., въпреки че не изглеждат близо до сваляне на системата.

На този фон Хаменей в сравни ислямската република с непоклатимо дърво, което никой не трябва да се осмелява да предполага, че може да изкорени.

Протести в 19 града в Иран

Протести в 19 града в Иран

От началото на демонстрациите са убити 201 души

Иран е разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Случаят беше остро осъден от международната общност.

Миналата седмица стана ясно, че Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Чехия са представили 16 предложения за нови санкции на Европейския съюз срещу Иран заради насилственото потушаване на протестите срещу правата на жените.

На свой ред Великобритания съобщи, че е наложила санкции на цялата морална полиция, както и на нейния началник Мохамед Ростами Чешме Гачи и на ръководителя на отдела в Техеран Хадж Ахмед Мирзаей.

В ЕС готвят санкции срещу Иран заради насилие срещу протестиращите

В ЕС готвят санкции срещу Иран заради насилие срещу протестиращите

Германският външен министър е сред инициаторите

Правозащитни организации посочват, че повече от 200 души са загинали по време на репресиите.

По данни на "Амнести" най-малко 23 деца са били убити от силите за сигурност в Иран по време на демонстрациите.

Иран обвини за насилието враговете си у дома и в чужбина, заедно с въоръжените сепаратисти и западните сили, обвинявайки ги в заговор срещу Ислямската република и отричайки силите за сигурност да са убивали протестиращи.