Най-малко 63-ма души бяха убити миналата седмица при сблъсъци по време на протест в град Захедан в Югоизточен Иран.

Това са съобщили във вторник от базираната в Норвегия неправителствена организация за правата на човека в Иран (IHR), цитирани от АФП.

Сблъсъците избухнаха след петъчната молитва миналата седмица в Захедан, столицата на провинция Систан-Белуджистан, дом на етническото малцинство балуджи, което до голяма степен се придържа към сунитския, а не към шиитския ислям, преобладаващ в Иран.

19 загинали при нападение срещу полицейски участък в Иран

19 загинали при нападение срещу полицейски участък в Иран

Не е ясно има ли връзка с протестите след смъртта на иранка при арест

Инцидентът се случи в разгара на националните демонстрации, които избухнаха след смъртта на Махса Амини, след като е арестувана от моралната полиция.

Правозащитни групи обаче заявиха, че протестът в Захедан е бил предизвикан от обвинения, че началник на полицията в пристанищния град Чабахар, също в Систан-Белуджистан, е изнасилил 15-годишно момиче.

В социалните медии се съобщава за десетки загинали в Захедан в петък, като снимки показяат препълнени болници и окървавени трупове.

Хаменей: Протестите в Иран са планирани

Хаменей: Протестите в Иран са планирани

Според върховния ирански лидер САЩ и Израел стоят зад бунтовете

Има също съобщения за жертви, умиращи в болници поради липса на легла и превръзки за спиране на кървенето.

Активисти също обвиниха, че силите за сигурност са стреляли по протестиращите от хеликоптери. IHR каза, че четирима души, шофиращи в кола с открит покрив, са били простреляни и убити от огън от военен хеликоптер в северен Захедан.

Специализираната неправителствена организация Baluch Activists Campaign публикува в своя канал Telegram имената на всичките 67 от убитите, като добави, че 300 са ранени.

Иранските държавни медии обаче заявиха, че петима членове на Революционната гвардия са били убити при това, което описват като "терористичен инцидент".

Шефът на полицията в Систан-Белуджистан каза по държавната телевизия, че три полицейски участъка са били нападнати в провинцията.

Припомняме, че Систан-Белуджистан, който граничи с Пакистан, е един от най-бедните региони на Иран. Активисти се оплакаха през последните месеци, че осъдените белуджи са били екзекутирани в непропорционален брой, тъй като обесванията нараснаха в Ислямската република.

Регионът също така е свидетел на редовни сблъсъци между силите за сигурност и банди за контрабанда на наркотици, както и случайни атаки от сунитски мюсюлмански екстремистки групи.

В ЕС готвят санкции срещу Иран заради насилие срещу протестиращите

В ЕС готвят санкции срещу Иран заради насилие срещу протестиращите

Германският външен министър е сред инициаторите

Иранските власти обявиха протестите в страната за планирани и реъководени от чужбина.