Синът на американския президент Джо Байдън Хънтър е обвинен във връзка с продължително разследване на Министерството на правосъдието на неговите данъци, съобщава  CNN.

Това е второто наказателно дело, което специалният прокурор Дейвид Уайс заведе срещу бизнесмена.

Обвиненията обхващат девет пункта, включително неплащане на данъци; и фалшива или измамна данъчна декларация. 

Случаят беше близо до разрешаване през юли, когато споразумението за признаване на вината се разпадна. Новото данъчно дело произтича от доходоносните задгранични бизнес сделки на Хънтър Байдън, които са в центъра на разследването на републиканците за импийчмънт на Джо Байдън.

Хънтър Байдън предложи да свидетелства публично пред Конгреса

Хънтър Байдън предложи да свидетелства публично пред Конгреса

След като републиканците изпратиха призовка, но за покзания при закрити врата

Сега президентът ще води кампания за втори мандат в Белия дом и ще се бори с опитите на републиканците за импийчмънт, докато синът му се бори да избегне затвора по две наказателни дела.

Адвокатите на Хънтър не коментираха веднага и CNN се обърна към Белия дом за коментар.

Според съдебните документи от вече несъществуващото споразумение за признаване на вината, Хънтър Байдън многократно е пропускал сроковете, за да плати федералните си данъци навреме и в крайна сметка е дължал около 2 милиона долара на правителството. Той е плати през 2021 г., със заем от приятел.

Федералните прокурори проверяват финансите на Хънтър Байдън от 2018 г., а назначеният от Тръмп американски адвокат Дейвид Вайс беше назначен за специален прокурор през август.

Разследването изглежда приключва това лято, когато Хънтър Байдън се съгласи да се признае за виновен за две данъчни престъпления и прокурорите препоръчаха да не лежи в затвора. Те също се съгласиха, че обвинението за притежание на оръжие ще бъде оттеглено след две години, ако той остане настрана от правни проблеми.

Но и двете предложени сделки се провалиха след проверка от федерален съдия и несъгласия относно дребния шрифт. След това Вайс обвини Хънтър Байдън през септември по три обвинения, свързани с покупката му на пистолет от магазин в Делауеър през 2018 г. в момент, когато прокурорите твърдят, че той е употребявал нелегални наркотици. Той не се призна за виновен по делото за притежание на оръжие и неверни показания.

Адвокатите на Хънтър Байдън по-рано обвиниха Уайс, че се "поддава на политически натиск" от републиканците и казаха, че действията му "представляват сериозна заплаха за нашата система на правосъдие".

Една от причините, поради които републиканците нападнаха Уайс, е заради показанията на двама податели на сигнали от IRS, които са участвали в разследването и са казали, че са били свидетели на политическа намеса от Министерството на правосъдието. Информаторите казаха, че кариерните агенти на IRS препоръчаха данъчни обвинения за престъпления срещу Хънтър Байдън в началото на 2022 г.

Хънтър Байдън се обяви за невинен по делото за незаконно оръжие

Хънтър Байдън се обяви за невинен по делото за незаконно оръжие

Но процесът хвърли сянка върху кампанията за преизбиране на баща му

Вайс и главният прокурор Мерик Гарланд опровергаха твърденията на подателите на сигнали.

Хънтър Байдън направи милиони долари от сделки с частен капитал, корпоративни консултации и правни такси в Украйна, Китай, Румъния и други страни. По-рано прокурорите казаха, че той е имал пари да си купи луксозни артикули като Porsche и е бил предупреден за надвисналите му данъчни сметки от счетоводители и сътрудници - но въпреки това е пропуснал крайните срокове.

Републиканците в Камарата на представителите се фокусираха върху много от тези задгранични сделки като част от собствените си проучвания.

Те откриха някои доказателства, че Хънтър Байдън е използвал позицията на баща си, за да печели пари. Но тяхното разследване за импийчмънт до голяма степен се основава на техните недоказани твърдения, че Джо Байдън е участвал в "корумпирани" бизнес сделки със сина си.

Киев разследва депутата, разпространил документите за действията на Хънтър Байдън в Украйна

Киев разследва депутата, разпространил документите за действията на Хънтър Байдън в Украйна

СБУ съобщи, че заподозреният е член на престъпна организация, финансирана от руското военно разузнаване

Към днешна дата федералните прокурори никога не са предлагали никакви доказателства в подкрепа на твърденията на Републиканската партия, че Джо Байдън е имал бизнес със сина му или е злоупотребявал с правомощията си, за да обогати семейството си.