Бизнесменът Хънтър Байдън, син на американския президент Джо Байдън, във вторник се обяви за невинен по федералните обвинения за незаконно притежание на оръжие, съобщава АП. 

Той бе обвинен в лъжа при закупуване на пистолет през 2018 г., който е държал около 11 дни. Тогава е бил зависим от наркотици, но е излъгал за това при попълването на необходимите документи. 

Може да получи до 25 години затвор, ако бъде признат за виновен. 

Това насочва делото към евентуален съдебен процес през 2024 г., докато баща му води кампания за преизбиране.

Хънтър Байдън съди Руди Джулиани за хакерска атака

Хънтър Байдън съди Руди Джулиани за хакерска атака

Синът на президента твърди, че му е открадната информация

Припомняме, че в края на септември Хънтър обяви, че съди Руди Джулиани и неговия адвокат за хакерска атака с цел кражба на личната му информация. Това се казва в заведеното в американския окръжен съд в щата Калифорния, където живее Байдън.

Според Хънтър, двамата са отделили години, за да извършат атаките срещу него.

През юли, той се призна за виновен по други обвинения - за данъчни престъпления. 

Скандалите около Хънтър Байдън бяха използвани от републиканците за импийчмънт на баща му въз основа на необосновани обвинения в корупция. Правните му проблеми са много, свързани с престъпления за данъчното облагане и незаконно притежаване на огнестрелно оръжие.

Мнозинството избиратели в САЩ считат, че разследването за импийчмънт срещу президента Джо Байдън се използва, за да бъде подведен под отговорност по закон, а не като несправедлива политическа атака. Това показаха резултатите от скорошно проучване на общественото мнение, публикувано от ABC News и Washington Post.

Около 58% от избирателите вярват, че спрямо Байдън в случая се постъпва както с всеки друг президент, в сравнение с 32%, които казват, че е третиран умишлено несправедливо преди решаващи избори.

Избирателите обаче са разделени по партийни линии дали Конгресът трябва да проведе процедура по импийчмънт.

Хънтър Байдън официално обвинен за незаконно оръжие

Хънтър Байдън официално обвинен за незаконно оръжие

Следва обвинение и за данъчни престъпления

Проучването бе публикувано само няколко дни преди Комисията за надзор на Камарата на представителите да проведе първото си изслушване за импийчмънт относно направените по-рано твърдения за участието на Байдън в бизнес сделките на неговия син Хънтър Байдън.

Очаквано, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп използва случая, за да нападне отново семейство Байдън. През юли, той предположи, че кокаинът, намерен в Белия дом, може да е бил предназначен за настоящия американски президент Джо Байдън или за сина му Хънтър.

Според него, твърденията за участие на Хънтър Байдън в незаконни сделки с украинска компания са "най-големият скандал в историята на САЩ, а може би и в света".

Тъмни облаци надвисват над Хънтър Байдън

Тъмни облаци надвисват над Хънтър Байдън

Синът на президента е заплашен от съд