Тази нощ украинският град Харков е бил обстрелван от руските войски, чути са и силни експлозии, съобщава УНИАН. Има данни за двама леко ранени цивилни. 

В 00:35 командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна е съобщило за ракетна заплаха за района на Харков. Ръководителят на Харковската областна държавна администрация Олег Синегубов написа, че руснаците стачкуват.

Няколко минути по-късно кметът Игор Терехов съобщи, че в града са се чули силни експлозии. Той призова хората да бъдат внимателни. Началникът на Харковския гарнизон и отбранителните сили на Харков Сергей Мелник предупреди за нови изстрелвания на ракети.

ISW: Русия търси с всички средства победата в Харков

ISW: Русия търси с всички средства победата в Харков

Докато Киев очаква важна военна помощ от ЕС и САЩ, Москва използва хибридни атаки, за да всява паника в армията и населението

След 1 часа сутринта стана ясно, че Харков е бил атакуван от две ракети С-300. Пострадали са стъклата и външната декорация на четири жилищни сгради. Двама души са пострадали, като им е оказана медицинска помощ на място.

Кметът на Харков писа, че вече са известни двама ранени цивилни  с охлузни рани. На мястото продължава издирвателно-спасителна операция.

Вокските са са предприели целенасочена атака срещу жилищен комплекс в квартал "Шевченко". 

Припомняме, че преди ден войските удариха телевизионната кула в града. Украинският президент Владимир Зеленски каза, че по този начин Русия се опитва да ограничи комуникациите на града и достъпа до информация.

Русия удари телевизионната кула в Харков

Русия удари телевизионната кула в Харков

Няма пострадали, но телевизионният сигнал е прекъснал

В същия ден руските войски отново атакуват града. Местните власти съобщиха, че атаката е предизвикала пожар в птицефермата.

Харков остава една от главните завоевателни цели за Русия, както и приоритет за укранските власти. 

Руски области бяха подложени тази нощ на украински удари с дрон.