"Сега не е моментът за седене на два стола!" - така хърватският премиер Андрей Пленкович коментира отмяната на посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Белград, след като България, Северна Македония и Черна гора затвориха въздушното си пространство за самолета му . Пленкович добави, че Сърбия трябва да внимава какви избори прави и чия страна заема, цитира думите му скопското електронно издание "360 степени"

"Това няма нищо общо с нас, това е въпрос между Русия и Сърбия. Сърбия трябва много да внимава чия страна избира и държи, ако има амбиции да се присъедини към ЕС," подчерта хърватският премиер.

Междувременно руският посланик в Белград Александър Боцан Харченко каза, че статутът на Сърбия като кандидат за ЕС абсолютно не е пречка за развитието на двустранните отношения, ако Белград прилага настоящата си политика, като добави, че налагането на санкции срещу Русия може да навреди на сръбската икономика и социалната сфера.

Излагайки причините, поради които смята, че Белград няма да наложи санкции на Русия, посланикът посочи официалната позиция на сръбския президент Александър Вучич, впечатлението му от лични контакти с него и мнението на "голямото мнозинство от сръбските граждани".

"В същото време в Сърбия нараства разбирането, че е необходимо да се противопоставя по-активно на западния натиск не само в икономическата сфера, но и в политическите и международните въпроси, на международните платформи.," каза руският посланик.

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич на среща с посланика на Руската федерация в Белград Александър Боцан-Харченко изрази недоволство от обстоятелствата, възпрепятствали пристигането на руския външен министър Сергей Лавров, предаде Македонската информационна агенция (МИА) от Белград.

Според пресслужбата на сръбския президент Александър Вучич е "изразил недоволство от обстоятелствата, възпрепятствали пристигането на руския външен министър Лавров". "Въпреки това Сърбия ще запази своята независимост и автономия в политическите решения, ще продължи европейския си път, като насърчава традиционните приятелски и партньорски отношения със страните от всички континенти и ще запази военния си неутралитет", се казва в изявлението.

Елеонора Митрофанова: България не пусна самолета на Сергей Лавров до Сърбия

Елеонора Митрофанова: България не пусна самолета на Сергей Лавров до Сърбия

Пред провал е визитата на руския дипломат в Белград