Президентът на Република Сърбия Александър Вучич на среща с посланика на Руската федерация в Белград Александър Боцан-Харченко изрази недоволство от обстоятелствата, възпрепятствали пристигането на руския външен министър Сергей Лавров, предаде Македонската информационна агенция (МИА) от Белград.

Посланик Бокан-Харченко информира Вучич за причините за отмяната на посещението на Лавров, чието пристигане бе възпрепятствано, тъй като руският правителствен самолет не получи необходимите разрешителни за полет до Белград, като е предал съответните документи.

Според пресслужбата на сръбския президент Александър Вучич е "изразил недоволство от обстоятелствата, възпрепятствали пристигането на руския външен министър Лавров". "Въпреки това Сърбия ще запази своята независимост и автономия в политическите решения, ще продължи европейския си път, като насърчава традиционните приятелски и партньорски отношения със страните от всички континенти и ще запази военния си неутралитет", се казва в изявлението.

По време на разговора е било потвърдено, че скоро се очаква среща между външните министри на Сърбия и Русия Никола Селакович и Сергей Лавров.

Вучич и посланик Боцан-Харченко са обсъдили и редица теми в двустранните отношения между Сърбия и Русия, като са подчертали необходимостта от по-подробни разговори на всички нива. По късно през деня Вучич ще разясни на сръбската общественост подробностите, свързани с визитата на руския външен министър.

По рано от Министерството на външните ни работи съобщиха, че с нота от 1-ви юни 2022 г. ведомството е отказало да предостави дипломатическо разрешение за изпълнение на руски полети над българска територия с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. 

От министерството заявиха, че решението е в съответствие с европейските санкции, наложени срещу Русия. Считано от 25 февруари 2022г. Сергей Викторович Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС, съгласно Регламент 269/2014 г.

Елеонора Митрофанова: България не пусна самолета на Сергей Лавров до Сърбия

Елеонора Митрофанова: България не пусна самолета на Сергей Лавров до Сърбия

Пред провал е визитата на руския дипломат в Белград