България е отказала да предостави въздушен коридор на руски правителствен самолет. Това съобщи пред ТАСС руският посланик в София Елеонора Митрофанова.

"Мога да потвърдя, че българските власти не разрешиха на самолет на руския министър на външните работи Сергей Лавров да прелети. Той трябваше да отиде в Сърбия, летейки през въздушното пространство на България", уточни Елеонора Митрофанова.

България, РСМ и Черна гора пречели на Лавров да се срещне с Вучич

България, РСМ и Черна гора пречели на Лавров да се срещне с Вучич

Затворили въздушното си пространство за самолета на руския външен министър

В петък говорителят на руското МВнР Мария Захарова уточни, че Сергей Лавров ще посети Сърбия на 6-7 юни, по време на което ще има срещи с президента на страната, преговори с външния министър и с председател на Скупщината.

От администрацията на сръбския държавен глава Александър Вучич в момента не коментират ситуацията.

До момента е известно, че след България Сергей Лавров не е получил и коридор от Северна Македония и Черна гора.

Припомняме, че страните от Европейския съюз затвориха въздушното си пространство за руските авиокомпании още на 27 февруари - три дни след началото на руската офанзива в Украйна.

Самият Лавров, заедно с руския президент Путин, бяха сред лицата, включени в първия пакет санкции на ЕС като реакция на агресията на Кремъл, макар и изрично да бе подчертано, че това не засяга пътуванията по служба, именно за да бъде оставена отворена вратата за дипломация и преговори.

С аргумент затворено въздушно пространство и невъзможност за пътувания бе обосновано и неприсъствието на Сергей Лавров в ООН, когато се обсъждаше ситуацията в Украйна. Единствената официална визита в Европа от 24 февруари насам на Сергей Лавров е пътуването му до турския курорт Анталия, където се проведоха първите и единствени преговори между Русия и Украйна в лицето именно на Лавров и на колегата му Дмитро Кулеба.