Премиерът Андрей Пленкович в събота коментира смъртните заплахи, които той и министрите получиха ден по-рано, съобщава N1. 

По думите му, заплахите се отправят непрекъснато и никога не трябва да се пренебрегват. Той препоръча на политическите съперници да бъдат по-сериозни за настоящето.

Пленкович каза, че вчера е поискал преглед на заплахите, отправени от 2016 г. насам. Били са много, но правителството не е натоварвало обществеността с това.

"Министърът на вътрешните работи ми каза, че тази сутрин е имало пет такива заплахи към полицейски участъци, точно както беше вчера", каза той, добавяйки, че това е феномен, който съществува и че Хърватия се справя с него като други държави.

"Подобни заплахи никога не трябва да се подценяват и затова полицията и разузнавателните служби предприемат действия, опитват се да съберат информация, да установят какво се случва, дали някой стои зад тях или не, което МВР ще даде обяснение.

Пленкович отхвърли аргументите, че официални лица не трябва да говорят за това, защото работата на тайните служби е секретна.

"Аргументът, че не трябва да говорим за това, че службите трябва да говорят за това, че трябва да се пази в тайна. Това е обратното. В днешното време на комуникация на обществеността трябва да се каже всичко, нещата трябва да бъдат обяснени и терористичният акт, който се случи през 2020 г. с атаката срещу правителството, не трябва да се омаловажава.

В доклада на Агенцията за сигурност и разузнаване за 2022 г. ясно се казва, че са идентифицирани две групи с лидери и цел да свалят конституционния ред със сила, каза той.

"Това е сред нас. Това не е нещо, което представлява страх, че демократичните ценности на Хърватия могат да бъдат застрашени, но такива явления са тук.

Пленкович каза, че преди няколко месеца някои политически партии са се събрали пред офисите на управляващата ХДС, за да организират политически протести и че сред тях е имало хора с коктейли Молотов.

"Ще говорим за това, ясно ще го артикулираме, осъдим и службите ще се справят", каза той. 

Добави, че обществото трябва да бъде информирано, че има хора, които правят това, отправят заплахи, събират се и правят планове, които са нито демократично, нито мирно.

В отговор на въпрос Пленкович каза, че премахването на оградата, поставена на площад Сан Марко след терористичната атака през 2020 г. срещу сградата на правителството, се препоръчва най-вече от онези, които омаловажават атаката.

Председателят на парламента Гордан Яндрокович каза пред пресата, че е необходимо повишено внимание заради заплахите. "Има радикализирани личности. Видяхте доклада, в който се говори за групи, които искат да сменят властта със сила", каза той.

Според него има основание за заплахите срещу премиера. За атаката срещу правителството през 2020 г., той каза: "Станахме свидетели на нещо плашещо - млад мъж, радикализиран, стреля по хърватски полицай, искайки да го убие. Какво повече ни трябва? Намирам за невероятно, че подобни събития се омаловажават", добави той.

Яндрокович каза, че вярва на хърватските институции и е уверен, че те ще защитят хърватските граждани.