Европейският съюз да изработи стратегия, която да помогне на Грузия да възстанови териториалната си цялост.

За това призовават в отворено писмо бивши политически деятели от няколко европейски страни, обръщайки се към настоящите лидери на 27-те страни членки, съобщава агенция Новости.

„Лидерите на 27-те демократични страни в Европейска общност трябва да предложат активна стратегия, която да помогне на Грузия по мирен път да върне своите земи, да възстанови териториалната си цялост и да се достигне до извеждане на руските подразделения, дислоцирани на грузинска територия", се казва в отвореното писмо.

Обръщението е подписано от бившия президент на Чехия Вацлав Хавел, председателят на литовския парламент Нитаутас Ландсбергис, бившия премиер на Естония Март Лаар, полският дисидент Адам Михник и др.

Тази теза споделя, както се е и подписал в отвореното писмо, и 96-годишният Ото фон Хабсбург - най-възрастния представител на династията на Хабсбургите в Европа.

Бившите политици отбелязват, че никой не желае конфронтация с Москва и възвръщане към периода на Студената война.

„Нужно е обаче, Европейският съюз и страните членки да изпратят еднозначен и ясен сигнал към руското ръководство", подчертават в писмото политиците и припомнят че Европейският съюз е възникнал именна заради това - „да защитава от нови посегателства на демокрацията и от спускане на завеси".