Хиляди ирански и иракски бойци са навлезли в Сирия през последните седмици, за да помогнат за укрепване на отбраната в Дамаск и около столицата, обяви източник от сирийските сили за сигурност, цитиран от „Франс прес".

Около 7 хиляди ирански и иракски бойци пристигнаха в Сирия през последните седмици и техният първи приоритет е отбраната на столицата. По-големият контингент е от иракчани", добави източникът.

Целта е да се съберат 10 хиляди мъже, за да подкрепят сирийската армия и проправителствените сили първо в Дамаск и след това за връщането на Jisr al-Shughur, защото е ключов за средиземноморското крайбрежие и региона Хама" в централната част на Сирия, добави той.

Сирийското правителство изгуби контрола над Jisr al-Shughur в северозападната провинция Идлиб на 25 април, след като коалиция от бунтовници и ислямисти, включително „Фронтът ал Нусра" превзе района.

Командирът на елитната иранска военна част Корпус на гвардейците на Ислямската революция генерал Касем Солеймани заяви, цитиран от IRNA, че „през следващите дни светът ще бъде изненадан от това, което подготвяме, от сътрудничество със сирийските военни лидери".

След загубите от „Ислямска държава" Дамаск се обърна за помощ към Техеран и Русия, разкри сирийски политически източник.

Дипломатически източник в Дамаск обяви, че Иран е критикувал сирийското ръководство за последната голяма офанзива през февруари, която е имала за цел да отреже снабдителните линии на бунтовниците до северния град Алепо.

Източникът добави, че Техеран се е обявил против операцията заради липса на подготовка и е призовал сирийското правителство да промени стратегията си с фокус контролиране на по-малко територия, но по-голяма сигурност и отбрана.

Анализатори и наблюдатели заявяват, че сега сирийското правителство изглежда е готово да приеме подялба на страната, фокусирайки се само върху отбраната на стратегически важни райони, оставяйки останалите на бунтовници или джихадисти.

Според източник, приближен до режима, крайбрежието, централните градове Хама и Хомс, както и столицата Дамаск, са от жизнена важност. Също така магистралите Дамаск-Бейрут и Дамаск-Хомс са „червени линии", добави представителят.