Няколко хиляди демонстранти взеха участие в пореден за този месец протест срещу строгите ограничения в Нидерландия, наложените от правителството мерки за COVID-19 и кампанията за ваксинация. Основната демонстрация се проведе в столицата Амстердам, съобщи "Ройтерс".

Най-малко до 14 януари Нидерландия влиза в строг локдаун

Най-малко до 14 януари Нидерландия влиза в строг локдаун

Решението е на премиера Марк Рюте

Демонстрацията се е провела при засилено полицейско присъствие.

Към голямата демойнстрация в столицата в неделя са се присъединили и фермери, които докараха и паркираха трактори в центъра на града.

Движението е било блокирано за известно време от протестиращи.

Припомняме, че в страната бе под едно от най-тежките блокирания в Европа за един месец през празниците в края на годината. Това се наложи поради скок на заразени.

Нидерландия с близо 35 000 заразени

Нидерландия с близо 35 000 заразени

Данните са ревизирани и за четвъртък след открити технически грешки

На фона на нарастващата обществена опозиция срещу строгите мерки, премиерът Марк Рюте в петък обяви повторното отваряне на магазини, фризьорски салони и фитнес зали, като така частично премахна блокадата, въпреки рекордния брой нови случаи.

Баровете, ресторантите и културните заведения обаче ще останат затворени поне до 25 януари поради несигурност как вълната на варианта Омикрон ще повлияе на капацитета на болниците.

Заразените достигнаха нов рекорд над 36 000 в неделя, показаха данни, публикувани от Холандския институт по здравеопазване (RIVM). Страната е регистрирала повече от 3,5 милиона случая и 21 000 смъртни случая от началото на пандемията.

Нидерландия отваря училищата въпреки многото новозаразени

Нидерландия отваря училищата въпреки многото новозаразени

Занятията в университетите засега остават онлайн