Пакистанското въздушно пространство остана затворено в четвъртък сутринта и засегна хиляди полети по света за втори пореден ден, като някои полети се възобновяват в момента, съобщава СиЕнЕн.

Всички международни и вътрешни търговски полети във и извън Пакистан бяха отменени "до по-нататъшно уведомление", заявиха от Пакистанската гражданска авиация.

Пакистан свали два военни самолета на Индия във въздушното си пространство
Обновена

Пакистан свали два военни самолета на Индия във въздушното си пространство

Индийските ВВС пък прихванаха три пакистански самолета

Хиляди хора също бяха засегнати от спрените полети на авиокомпаниите, които не прелитаха над въздушното му пространство - един от основните маршрути от Югоизточна Азия до Европа.

Тайландските авиолинии обявиха, че всички европейски маршрути "заминаващи близо до полунощ на 27 февруари до началото на 28 февруари", са отменени "поради внезапното затваряне на пакистанското въздушно пространство в резултат на напрежението между Индия и Пакистан." 

Пакистан затвори въздушното си пространство за самолети

Пакистан затвори въздушното си пространство за самолети

Индия и Пакистан са на ръба на война

В четвъртък сутринта нямаше никакви полети между Банкок и Лондон, Мюнхен, Париж, Брюксел, Милано, Виена, Стокхолм, Цюрих, Копенхаген и Осло, се казва в изявление на авиокомпанията.

До обяд тайландските авиолинии възобновиха "нормалните си полети" до Европа "през въздушното пространство извън Пакистан", заявиха от авиокомпанията. Полетите до Пакистан остават отменени.

Други авиокомпании пренасочиха полетите си, а някои трябваше да кацат, за презареждане с допълнително гориво, за да извършат дълги пътувания за избягване на въздушното пространство на Пакистан.

Сингапурските авиолинии обявиха, че някои полети от Сингапур до Лондон ще трябва да спрат или в Дубай, или в Мумбай, за да се зареждат.

Редица индийски авиокомпании обявиха спиране на полетите до няколко индийски летища в сряда, въпреки че услугите по-късно бяха възстановени.

Според авиационния анализатор Джефри Томас нарушаването на маршрута вероятно ще струва на авиокомпаниите милиони долари.

"Това е голям коридор и това е сериозно прекъсване, тъй като целият трафик е изтласкан далеч на юг над Арабския залив", допълва той.

Пакистан връща индийския пилот при условия

Пакистан връща индийския пилот при условия

Индия предаде демарш с искане за "незабавно и безопасно завръщане"