Хиляди продължават да протестират в защита на президента Жаир Болсонару в Бразилия, предаде АФП. Привържениците на Болсонару се събраха за пореден дем в повече от дузина градове, сред които Бразилия, Рио де Жанейро и Сао Пауло. Около 125 000 привърженици на Болсонару се събраха само в Сао Пауло.

Самият президент направи ново, по-умерено изявление, в което пожела да оттегли критиките си срещу институциите. Той обаче настоя колко важни са гражданските свободи на хората, които трябва да бъдат гарантирани.

По-рано, той заплаши Федералния върховен съд в реч пред демонстрантите.

"Или ръководителят на този орган го държи под контрол (Александре де Мораеш), или този орган ще понесе това, което не искаме", подчерта Болсонару, обръщайки се към председателя на Върховния съд Луиз Фукс и визирайки съдия Александре де Мораеш.

150 световни лидери предупреждават за готвен преврат в Бразилия

150 световни лидери предупреждават за готвен преврат в Бразилия

Болсонару ще опита отчаяни действия, за да се задържи на власт, според критиците си

Одобрението за администрацията на Болсонару непрекъснато намалява в хода на пандемията. В началото на юли 51% от анкетираните се противопоставиха на политиката на президента в допитване, проведено от института Datafolha, което е най-лошият резултат откакто Болсонару встъпи в длъжност през 2019 г.

По-рано тази седмица, 150 световни лидери предупредиха, че той ще използва бунтове сред населението, за да укрепи властта си.  Лидерите настояха, че Болсонару е подкопал демократичните институции през последните седмици.

"На 10 август той ръководи безпрецедентен военен парад през столицата Бразилия, тъй като неговите съюзници в Конгреса настояват за мащабни реформи в избирателната система на страната, смятана за една от най-надеждните в света.", пише в писмото.

Също така, Болсонару многократно се е опитвал да отмени президентските избори през 2022 г., ако тези реформи не бъдат одобрени от Конгреса.

Бюджет 2022 в Бразилия вещае несигурност

Бюджет 2022 в Бразилия вещае несигурност

Отчаян опит на Болсонару да спечели предстоящите избори

Сред подписалите писмото са Хосе Луис Родригес Сапатеро, бивш премиер на Испания, и Фернандо Луго, бивш президент на Парагвай, Ернесто Сампер Пизано, бивш президент на Колумбия, Манон Обри, френският кандидат за президент и евродепутат, американският лингвист и социален критик Ноам Чомски и 21 британски депутати, включително бившият лидер на Лейбъристката партия Джеръми Корбин.