Няколко хиляди души протестираха в чешката столица Прага против ограниченията срещу коронавируса, докато много чешки болници спряха неспешните процедури пред лицето на един от най-бързите темпове на нарастване на новозаразените в света, предаде "Ройтерс".

Събрани в парк с изглед към центъра на Прага, протестиращите развяваха национални знамена и носеха плакати с лозунги като: "Да се ​​ваксинирате? Над мъртвите ви тела".

Новият щам и в Германия, Италия и Чехия

Новият щам и в Германия, Италия и Чехия

Мерки на властите

Напускащото властта правителство затегна мерките в четвъртък, включително забрана на коледните базари, което беше една от основните теми на днешната демонстрация.

"Тук съм, за да се боря за свобода. Тук съм, защото не съм съгласен с това, което се случва днес", настоя Иржи Хулец пред "Ройтерс".

Чешките болници, включително най-голямата, пражката Motol, спряха планираните операции и ограничиха други грижи през последните дни, тъй като броят на пациентите с COVID-19 се удвои до около 6 000 души през последните три седмици.

Чехия въведе извънредно положение заради коронавируса

Чехия въведе извънредно положение заради коронавируса

То ще продължи 30 дни, ситуацията се усложнява допълнително от голям брой нежелаещи и антиваксъри

Новоназначеният премиер Петр Фиала по-рано призова хората да се ваксинират, за да предпазят себе си и другите от сериозни състояния, ако се заразят.

Само 58,5% от чехите са ваксинирани срещу коронавируса, в сравнение със средно за Европейския съюз от 65,8%, показват данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Чехия може да задължи хората над 60 г. да се ваксинират

Чехия може да задължи хората над 60 г. да се ваксинират

Както и някои професионални групи