Хиляди хора, развяващи палестински знамена и скандиращи "Газа, Париж е с теб", се събраха в неделя за първата пропалестинска демонстрация, разрешена от полицията във френската столица след атаките на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Според полицейски данни около 15 000 души са се събрали на Площада на Републиката, за да изразят солидарност с палестинците и да призоват за прекратяване на огъня.

Подобен протест в Лондон привлече близо 100 000 души.

Френската полиция каза, че протестът в Париж е бил разрешен, за разлика от други,след декларация на организаторите, че осъждат нахлуването на "Хамас" в Израел, при което загинаха над 1400 души.

В четвъртък протестът беше разрешен в последния момент, след като парижки съд отмени решението на полицията да го забрани.

През последните няколко дни други протести бяха разрешени в градове из цяла Франция, след като най-висшият административен съд на Франция постанови, че пропалестинските протести трябва да бъдат забранени за всеки отделен случай, а не систематично, както гласеше предходно указание на френския вътрешен министър.

Протестът в Париж беше свикан от колектива "Национален колектив за устойчив и справедлив мир между палестинци и израелци", съставен от повече от 40 организации, включително лявата партия "Непреклонена Франция", синдиката CGT и организацията "France Palestine" Солидарност".

На мирната среща в Кайро в събота френският външен министър Катрин Колона каза, че Израел има право на самоотбрана и трябва да зачита международното право, както и че е необходим хуманитарен коридор към Газа и може да доведе до прекратяване на огъня.

В Брюксел хиляди маршируваха по улиците, развявайки палестински знамена и скандирайки "Свободна Палестина", преди да се съберат пред централата на Европейската комисия.

Франция затяга сигурността на гари и летища

Франция затяга сигурността на гари и летища

На фона на вълна от фалшиви сигнали за бомби в транспортни мрежи, училища и културни центрове