Ливанската радикална ислямистка групировка "Хизбула" обвини САЩ в намеса в сформирането на ново ливанско правителство, като това е най-категоричното обвинение досега за намеса на САЩ в политическата и икономическата криза в Ливан, отбелязва "Ройтерс".

След като Ливан се бори с най-тежката икономическа криза след гражданската война в периода между 1975 и 1990 г., заместник-командирът на "Хизбула" шейх Наим Касем коментира пред агенцията, че не вижда признаци за нов конфликт. "Хизбула" няма да бъде въвлечена в раздори, каза той.

Ливан е потъващ кораб, предупреждава председателят на парламента

Ливан е потъващ кораб, предупреждава председателят на парламента

"Хизбула" обещава диалог между партиите и и лидерите на протестното движение

Той също така коментира, че икономическата криза, която се разпростря върху банковата система, е ударила последователите на шиитската групировка заедно с всички останали в Ливан. "Хизбула" подкрепяла изправянето на корумпирани официални лица на подсъдимата скамейка, "независимо от това кои са те", добави той.

"Първото препятствие при сформирането на правителството е Америка, защото тя иска правителство, което да прилича на тях, а ние искаме правителство, което да прилича на ливанския народ", подчерта Касем. Кризата ще продължи, заяви той, докато чуждите страни не се откажат от опитите си да постигнат целите си.

Американски официални лица бяха в пряк контакт с ливански политици и официални лица, отбеляза той, допълвайки: "Нека ни оставят на мира, за да можем да постигнем разбирателство помежду си. Колкото повече се намесват, толкова повече забавят решението."

Ливанският финансов министър оттегли кандидатурата си за премиер

Ливанският финансов министър оттегли кандидатурата си за премиер

Трудно ще се сформира кабинет, подкрепен от всички партии

Въпреки че има парламентарно мнозинство, "Хизбула" и съюзниците ѝ, включително Християнското свободно патриотично движение, продължават да се опитват да сключат споразумение със Саад Харири за правителство, което според тях трябва да включва както политици, така и технократи.

Запитан защо "Хизбула" и техните съюзници не са избрали самостоятелно да съставят правителство, Касем заявил, че групировката предпочитала премиерът да бъде избран чрез споразумение с основните партии.

"Налице са непрекъснати контакти между "Хизбула" и премиера Харири за избор на премиера", посочи Касем.

Протестите в Ливан продължават

Протестите в Ливан продължават

Демонстрациите избухнаха отново заради забавянето в съставяне на ново правителство

САЩ обявиха, че застават зад протестиращите, които настояват за реформи и прекратяване на корупцията, и че са готови да работят с ново правителство, което може да изгради стабилен, проспериращ и независим Ливан.

По думите на Касем първата стъпка към справяне с кризата ще бъде сформирането на правителство, което трябва да започне с прилагане на спешен икономически план, след като го измени, ако е необходимо.

Причините за кризата включвали лошите политики и корупцията, каза той.

"Ние подкрепяме хората 100 процента в изправянето на корумпираните пред подсъдимата скамейка", подчерта той, допълвайки: "Корумпираните трябва да бъдат съдени в Ливан, независимо от това кои са те... ние подкрепяме всички мерки, които ограничават корупцията и възстановяват разграбеното богатство."

Протестите в Ливан са почти изцяло мирни въпреки няколкото конфронтации.

Ливанците бесни от шикалкавенето на политиците

Ливанците бесни от шикалкавенето на политиците

Националните протести започнаха от 17 октомври с искане за пълна промяна