Ливан е като потъващ кораб, ако не се предприемат действия, коментира председателят на парламента Набих Бери, като се позовава на дълбоката икономическа и политическа криза в страната, съобщава "Ройтерс".

Бери, съюзник на мощната шиитска група "Хизбула" коментира, че усилията за създаване на ново правителство са "напълно замразени" и очакват развитие всеки момент.

Борейки се с голям държавен дълг и икономическа стагнация, Ливан затъна в големи политически проблеми, след като преди месец избухнаха протести срещу управляващия елит, което накара премиера Саад Харири да се оттегли на 29 октомври.

Протестите в Ливан продължават

Протестите в Ливан продължават

Демонстрациите избухнаха отново заради забавянето в съставяне на ново правителство

В неделя, банките, които бяха затворени от началото на протестите, обявиха временни мерки, включително седмичен таван от 1000 долара за теглене на пари и ограничаване на преводи в чужбина, за да покрият само спешните лични разходи.

По-късно в понеделник синдикатът на банковия персонал ще реши дали да отмени стачка, която държи банките затворени през последната седмица.

Усилията за сформиране на ново правителство, необходими за провеждането на спешни реформи, претърпяха неуспех през уикенда, когато бившият финансов министър Мохамед Сафади оттегли кандидатурата си за поста министър-председател.

Ливанският финансов министър оттегли кандидатурата си за премиер

Ливанският финансов министър оттегли кандидатурата си за премиер

Трудно ще се сформира кабинет, подкрепен от всички партии

Въоръжената групировка "Хизбула", подкрепена от Иран, заяви, че "политическите договорки" ще се проведат между "партиите и дори с лидерите на протестното движение", за да се състави ново правителство, без да дава допълнителни подробности.

Заместник-лидерът на "Хизбула" шейх Наим Касем в интервю за ирански медии, заяви, че програмата на новото правителство ще помогне да се успокоят улиците.

И "Хизбула", и Бери искат Харири за министър-председател

Бери коментира, че все още се надява Харири да се съгласи да сформира новия кабинет, съобщава "Ал Джумхурия".

САЩ отказва 105 милиона долара помощ за сигурност на Ливан

САЩ отказва 105 милиона долара помощ за сигурност на Ливан

Изтеглянето на помощ от Ливан може да е добре дошло за Русия

"Страната е като кораб, който потъва малко по малко. Ако не предприемем необходимите стъпки, тя ще потъне изцяло."

"Ан-Нахар" цитира Бери като приравняване положението на ливанския народ с това на пътниците от "Титаник", който потъва през 1912 г., след удар с айсберг.

Някои протестиращи отхвърлиха потенциалната номинация на Сафади, изтъкнат бизнесмен и бивш депутат от преобладаващия сунитски град Триполи, като заявиха, че той е част от политическия елит.

Премиерът на Ливан трябва да е мюсюлманин-сунит, според система за споделяне на властта.

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Израел също е сред обвинените