Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп задържа 105 милиона долара помощ за сигурност за Ливан, заявиха двама американски служители в четвъртък, два дни след оставката на ливанския премиер Саад Харири, съобщава "Ройтерс".

Държавният департамент съобщи на Конгреса, че бюджетната служба на Белия дом и Съветът за национална сигурност са решили да откажат чуждестранната военна помощ, заявяват двамата представители.

Длъжностните лица не обясняват защо помощта е блокирана. Един от източниците заяви, че Държавният департамент не дава на Конгреса причина за решението. Държавният департамент отказва коментар.

„Хизбула” стреля по израелски дрон в Южен Ливан

„Хизбула” стреля по израелски дрон в Южен Ливан

Израелската армия отрича твърдението на подкрепяната от Иран организация, че самолетът е свален

Администрацията потърси одобрение за помощта през май, с аргумента, че е важно за Ливан и е важен американски партньор в Близкия изток, да може да защити границите си. Помощта включваше очила за нощно виждане и оръжия, използвани за охрана на границите.

Но Вашингтон също многократно е изразявал загриженост относно нарастващата роля на Хизбула, въоръжената шиитска група, подкрепяна от Иран и посочена като терористична организация от САЩ.

След оставката на Хари във вторник на фона на масови протести срещу управляващия елит, американският държавен секретар Майк Помпео призова политическите лидери на Ливан да помогнат за формирането на ново правителство, отговарящо на нуждите на своя народ и призова за прекратяване на ендемичната корупция.

Американски представител коментира пред "Ройтерс", че смята, че помощта за сигурност е необходима на Ливан, тъй като се бори с нестабилност не само в рамките на собственото си правителство, но в бурен регион и приютява хиляди бежанци от война в съседна Сирия.

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Израел също е сред обвинените

Той заяви, че е особено важно да се засилят военните в Ливан, които той смята за една от най-способните институции в страната, до голяма степен заради подкрепата от Вашингтон.

Официалният служител заяви, че изтеглянето на помощ от Ливан може да е добре дошло за Русия и да й отвори пътя за влизане.

Русия разшири влиянието си в Сирия, след като Тръмп обяви, че изтегля американските сили от североизточната част на страната.

Ливан спори с чуждестранни донори за международна помощ от месеци.

Преди да подаде оставка, Харири не успя да убеди чуждите донори да освободят 11 милиарда долара помощ, обещана на конференция в Париж миналата година.

Протестиращите в Ливан отблокират ключови артерии след оставката на премиера

Протестиращите в Ливан отблокират ключови артерии след оставката на премиера

Протестиращи в североизточната част на Бейрут и други райони на Ливан премахват палатките и с помощта на булдозери на армията събарят барикадите