Ливански протестиращи отварят ключови пътища в страната ден след предложението на премиера Саад Харири да подаде оставка, което беше ключово искане на протестиращите, информира ДПА.

Протестиращи в североизточната част на Бейрут и други райони на Ливан премахват палатките и с помощта на булдозери на армията събарят барикадите по блокираните пътища.

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Израел също е сред обвинените

По-рано днес армията подчерта правото на народа на "мирни протести и свобода на изразяване на публичните площади", но призова да се премахнат пътните препятствия, които парализират Ливан вече почти две седмици.

Вчера Харири предложи оставката си на президента Мишел Аун, който пък днес е поискал от Харири и неговите министри да продължават да управляват страната до сформирането на нов кабинет, информира ливанската агенция NNA.

Протести парализираха Ливан

Протести парализираха Ливан

Пренебрегвайки молбите на топ лидерите на Ливан, протестиращите са блокирали страната за 12-ти пореден ден

Но много демонстранти настояват целият управляващ елит да се оттегли от властта. Някои от протестиращите обявиха, че ще дадат няколко дни в опит да се формира ново правителство, но ако не бъде сторено, пак ще излязат на улицата.

Антиправителствените протести, започнали на 17 октомври, също принудиха властите да затворят банките, училищата и някои големи компании.

Недоволните ливанци искат по-голяма свобода, по-добри услуги и прекратяване на корупцията и други неща. Тяхната безпрецедентна мобилизация, предизвикана от предложен данък върху обажданията с мобилни приложения на 17 октомври - бързо прерасна в масова демонстрация срещу политическия елит, който буквално остава непроменен от три десетилетия.

Протести не в името на Всевишния Бог, а в името на Насъщния джоб. Ирак и Ливан

Протести не в името на Всевишния Бог, а в името на Насъщния джоб. Ирак и Ливан

Протестите в някоя страна от Близкия изток не се ограничават само до конкретната държава, а преминават лесно, като пожар, границите. И това е логично, според Мартин Табаков, тъй като официалните граници често са заченати ин витро в някоя европейска епруветка

Протестите, които не се водят от лидери, са организирани от младо поколение мъже и жени, които са родени след Гражданската война (1975-1990).

Повече от ¼ от населението на Ливан живее в бедност, според данни на Световната банка.

"Хизбула": Падане на правителството означава хаос за Ливан

"Хизбула": Падане на правителството означава хаос за Ливан

Безпрецедентни протести заляха страната