Ливанската шиитска радикална групировка „Хизбула” осъди екзекуцията на видния шиитски духовник шейх Нимр ал Нимр в Саудитска Арабия, наричайки я „политическо убийство” и обвинявайки за него подкрепата на САЩ и техните съюзници за Рияд, съобщава „Ройтерс”.  

Шейх Нимр ал Нимр и трима други членове на шиитското малцинство в Саудитска Арабия бяха екзекутирани в събота заедно с 43-ма сунитски джихадисти, предизвиквайки порицание от шиитите в целия регион на Близкия изток.

„Истинската причина” за екзекуцията беше, „че шейх Нимр... настояваше за прахосаните права на потиснатите хора”, се посочва в изявление на „Хизбула”, очевидно препращайки към шиитското малцинство в Саудитска Арабия.

Саудитските власти... ги сложиха (екзекутираните шиити) заедно с терористични банди и групировки, които са извършили престъпления срещу цивилни. Шейх Нимр се съпротивляваше срещу потисничеството с думи”, допълва „Хизбула”.

Ливанската групировка подчертава, че държи САЩ и съюзниците им пряко отговорни заради подкрепата за саудитското правителство, като призова международната общност и правозащитни организации да осъдят екзекуцията.

Върховният ислямски шиитски съвет на Ливан по-рано заяви, че екзекуцията на Нимр била „голяма грешка... и екзекуция на разума, умереността и диалога”.