Главатарят на ливанската шиитска радикална групировка "Хизбула" Сайед Хасан Насрала обяви, че било само въпрос на време групировката да убие израелски войник, за да отмъсти за смъртта на един от бойците си в Сирия и че тя нямало да бъде въвлечена в сблъсъци на границата между Ливан и Израел, информира "Ройтерс".

Израел и подкрепяната от Иран "Хизбула" за последно водиха война през 2006 г., а напрежението на границата между Израел и Ливан се засилва, след като шиитското движение заяви, че един от неговите членове е бил убит при очевиден израелски въздушен удар през юли в Сирия.

Израел удари по въздух позиции на "Хизбула" в Ливан

Израел удари по въздух позиции на "Хизбула" в Ливан

Щурмови хеликоптери са ударили наблюдателни пунктове

"Израел трябва да разбере, че когато убият един от нашите муджахидини, ние ще убием един от техните войници. Това е уравнението", изтъкна Насрала в реч, излъчена по телевизията.

"Няма да участваме в размяна на огън... защото това иска Израел", отбеляза той и допълни: "Те знаят, че ние не търсим постигането на публичност, а че търсим войници, които да убиваме и те ги крият като плъхове."

По-рано тази седмица израелските военни нанесоха удар по постове на "Хизбула", след като беше стреляно по войници в Израел, което Насрала днес отрече. Миналия месец Израел заяви, че групировката е извършила опит за проникване, обвинение, което тя отрече.

"Хизбула" свали израелски дрон над Южен Ливан

"Хизбула" свали израелски дрон над Южен Ливан

Акция на шиитската милиция

Няма съобщения за жертви от двете страни при инцидентите.

Насрала изтъкна, че "Хизбула" няма да бъде въвлечена в сблъсъци, които биха "пропилели кръвта на нашите мъченици и нашето уравнение".

След като двама членове на "Хизбула" бяха убити в Дамаск през 2019 г., Насрала обеща групировката да отговори, ако Израел убие още бойци от "Хизбула" в Сирия, където те се разположиха като част от усилията, подкрепяни от Иран, за подкрепа на президента Башар Асад във война, която започна от антиправителствените протести през 2011 г.

Израел засили ударите срещу Сирия през последните месеци, което източници от западните разузнавателни служби определят за война в сянка, одобрена от Вашингтон, която подкопава военната мощ на Иран в региона, без да предизвика значително увеличаване на военните действия.

 АСБ: България да инициира в ЕС обявяване на цялата групировка "Хизбула" за терористична

АСБ: България да инициира в ЕС обявяване на цялата групировка "Хизбула" за терористична

Не само военното крило...