Кметицата на Кьолн Хенриете Рекер беше сериозно разкритикувана от много места за предложението ѝ жените да не се доближават до непознати, за да избегнат сексуален тормоз, след като множество жени станаха жертва на сексуално посегателство и бяха обрани по време на празненствата в новогодишната нощ в Кьолн, пише „Гардиън”.

Мигрантска група посягала сексуално на жени в Кьолн

Мигрантска група посягала сексуално на жени в Кьолн

Над 60 сигнала са получени на Нова година

Запитана от журналист как жените биха могли да се защитават сами, Рекер изтъкнала: "Винаги има възможност за запазване на определено разстояние, т. е. да се уверите, че не сте твърде близо до непознати за вас хора и с които нямаше надеждни отношения."

Коментарите са направени на пресконференция, на която Рекер за първи път публично коментира във връзка с инцидентите в новогодишната нощ. Около 90 жени са се оплакали в полицията, много от оплакванията свързани със сексуално посегателство. Много от тях са били наобиколени от групи от пияни и агресивни мъже от арабски и северноафрикански произход, които са ги тормозили и нападали. Една жена е била изнасилена.

Местната полиция описа събитията като „ново измерение на престъпността”. Около 1000 мъже се били събрали на площада пред главната гара на града на Нова година, въпреки че само малък брой от тях се смята, че са участвали в нападенията.

Рекер също така посъветвала жените "да се държат заедно на групи, да не се разделят, дори и ако са в купонджийско насроение".

Журналистите на пресконференцията съобщават, че кметицата реагирала с изненада на първоначалния въпрос по темата и затрудненията й да отговори демонстрирали степента, в която тя е била хваната неподготвена.

Коментарите на Рекер предизвикаха възмущение в социалните медии. Например политикът Кристофър Лауер написал в „Туитър”, иронизирайки кметицата: „Имах намерение да ограбя тази жена и да блудствам с нея, но мамка му, тя не е близо до мен!”

През февруари Кьолн ще празнува карнавалния сезон, когато хиляди излизат по улиците. Полицията, която призна за допуснати големи грешки в начина, по който се е справила с новогодишните инциденти, изтъкна, че ще промени начина, по който ще охранява предстоящите празненства, включително въвеждането на повече мобилни видеокамери.