Полицията в Хонконг е подложена на остра критика заради грубия арест на 12-годишно момиче, чието семейство казва, че е било хванато в протестна тълпа, докато е било навън да си купи принадлежности за рисуване, информира "Гардиън".

Видео, масово разпространено в социалните мрежи и от медиите в Хонконг, показва, че полицаите се опитват да арестуват група хора, включително младото момиче, което се е опитало да избяга. Един полицай я поваля на земята, докато няколко други помогнаха да я притискат.

Арестът беше изврършен на фона на най-големия уличен протест в Хонконг от 1 юли, първият ​​ден, в който влязоха в сила законите за националната сигурност, наложени от Пекин на града, обявяващи извън закона актове на бунтове, отцепване, чуждестранен таен сговор и тероризъм.

Майката на момичето каза, че възнамерява да заведе и подаде официална жалба. Тя каза, че дъщеря ѝ и 20-годишният ѝ син, които и двамата са глобени по силата на законите на града срещу събиранията, свързани с пандемията, са били навън да пазаруват и че момичето е избягало, защото се е уплашило. Дъщеря ѝ е била наранена и надраскана след случката.

Клаудия Мо, продемократичен депутат, каза, че действията, предприети по отношение на момичето, "показват колко нервна и репресивна е станала полицията в Хонконг".

Хонконг нарече американските санкции "дивашки"

Хонконг нарече американските санкции "дивашки"

Напрежение между двете страни

В изявление няколко часа след инцидента полицията в Хонконг потвърди ареста на 12-годишно момиче, заявявайки, че то било бягало "по подозрителен начин" и униформените били използвали "минимално необходимата сила", за да я арестуват.

"Полицията е загрижена за младежи, участващи в забранено събиране на групи. Присъствието им на хаотичните протестни сцени също застрашава личната им безопасност", посочват от полицията.

Вчера правителството на Хонконг заяви, че хората били пренебрегнали съветите на полицията да не участват в незаконни събрания, поставяйки под риск усилията срещу епидемията от новия коронавирус и потенциално нарушавайки закона за националната сигурност. Правителството "категорично осъжда тези неправомерни и егоистични действия".

САЩ въведоха санкции на редица китайски граждани заради Хонконг

САЩ въведоха санкции на редица китайски граждани заради Хонконг

Ограничението засяга и главата на администрацията Кери Лем

"Полицията изпълни законовите си задължения днес и предприе бързи и решителни действия за залавянето на нарушителите", допълниха от местното правителство. 

Службата за връзка с централното правителство в Пекин обвини протестиращите, че се опитват да "възобновят войната", и ги обвини, че "хладнокръвно пренебрегват живота и здравето на широката общественост" в нарушение на забраните за събиране.

Говорителят заяви, че след прилагането на закона "Хонконгското общество е претърпяло положителна промяна от хаос към управление", и каза, че ще има "нулева толерантност" за всякакви нарушения.

Почти 300 души бяха арестувани в неделя, огромното мнозинство за незаконни събрания. Около 2000 полицаи бяха разположени в началото на деня преди протестите, планирани от коалиция от продемократични групи, за да отбележат деня, в който трябваше да се проведат изборите в Хонконг.

Кари Лам, управител на Хонконг, обяви през юли, че изборите ще бъдат отложени за една година поради опасността от COVID-19, но беше обвинена, че използва пандемията за заглушаване на опозицията. Много протестиращи също така призоваха за освобождаването на 12 души, арестувани от китайската брегова охрана при опит да избягат с лодка в Тайван.

Отложиха изборите в Хонконг, удар за продемократичния лагер

Отложиха изборите в Хонконг, удар за продемократичния лагер

Заради скок на заразените с новия коронавирус