египетСтотици християни и мюсюлмани се замерват с камъни в центъра на Кайро, предаде АП. Сблъсъците избухнаха часове след палежа на църква и батални сцени на религиозна основа, при които загинаха 12 души и бяха ранени над 200.

Според християнския активист Бошой Тамри, мюсюлмански младежи са атакували голяма тълпа християни копти, които провеждали протестно шествие от офиса на главния прокурор до сградата на държавната телевизия.

Коптите обвиняват армията, че е била на страната на тълпите от ултраконсервативни мюсюлмани по време на сблъсъците през тази нощ. В хода им беше подпалена и сграда, в която живеели християни.

Тамри заяви, че войниците, охраняващи сградата на телевизията, не са се намесили и при днешната атака срещу протестното шествие.

Припомняме, конфликтът възникна след като мюсюлмани нападнаха християнска църква в северозападно предградие на Кайро. Причина за щурма е информация, че в църквата насила е държана жена, която е решила да приеме исляма.

Словесната престрелка между мюсюлманите и охраната на храма прерасна в масов бой, в който участниците използваха огнестрелно оръжие, както и камъни и бутилки със запалителна смес. Полицаи и войници с бронетехника разпръснаха тълпата със сълзотворен газ и изстрели във въздуха.