Хиляди християнски семейства са напуснали Ирак след терористичния акт от 31 октомври в църква в Багдад, при който загинаха над 50 души, пише РИА Новости.

Информацията е на Върховния комисариат за бежанците към ООН.

Според представителя на Върховния комисариат Мелиса Флеминг Сирия, Йордания и Ливан приемат все повече християнски бежански семейства от Ирак.

Тя добави, че лидерите на християнската църква и неправителствените хуманитарни организации предупреждават за нарастващия брой християни желаещи да напуснат Ирак.

След атаката срещу храма и други терористични акции в Багдад и Мосул християните в страната са започнали да напускат родните си места и да заминават главно за чужбина. Флеминг посочва, че голяма част са намерили убежище в северната част Кюрдистан, където към християните се отнасят търпимо.

Флеминг разкритикува шведските власти, които продължават да връщат иракски християни, които се обръщат към страната за политическо убежище.

Комисариатът за бежанците се обръща с молба за помощ към Холандия, Норвегия, Великобритания, Швеция за подкрепа за иракските християнски бежанци.