Християните от Ирак бягат в Турция след атентата в църква в Багдад, който отне живота на 52 души, пише турският вестник „Милиет".

След атентата на „Ал-Кайда" срещу църква в иракската столица на 31 октомври, който отне живота на много хора, бежански поток от иракски християни се е насочил към Турция.

Всеки ден десетки иракски християни, пресичайки иракско-турската граница търсят убежище в съседната страна.

Духовният глава на келданите асирийци и пълномощник на патриарха отец Франсоа е посочил, че за по-малко от седмица над 150 души са се обърнали към тях за помощ. По думите на бежанците жените вече не можели да излизат по улиците на Багдад, защото носели панталони и излизали без покривала.

Според данните за 7 години от Ирак са избягали 300 000 християни. Християнското население в Ирак е автохтонно и живее там от преди 2 000 години там.

До войната в залива от 1991 година неговата численост беше милион, но след окупацията на Ирак през 2003 година заради ежедневните атентати те започнаха да напускат страната.

При режима на БААС християните имаха възможност за издигане в йерархията, тъй като външният министър и приближен на Саддам Хюсеин Тарик Азис беше християнин.

След 2004 година обаче заради сътрудничество между християните в Багдад и Мосул със съюзническите сили те станаха мишена на радикалните ислямисти.