Гръцкият товарен кораб True Confidence беше ударен от ракета на около 50 морски мили (100 км) югозападно от йеменското пристанище Аден в сряда при нападение, за което хусите по-късно поеха отговорност. Съответното изявление направи военният представител на движението Яхя Сария.Според него при атаката са използвани няколко противокорабни ракети.

Двама моряци са били убити при нападението, съобщи британското посолство в Сана в социалната мрежа X (бивш Twitter).

"Най-малко двама невинни моряци бяха убити. Това беше тъжна, но неизбежна последица от безразсъдното изстрелване на ракети от хусите към международни кораби. Хусите трябва да спрат", се казва в изявление на дипломатическата мисия, което също изразява съболезнования на семействата на загиналите и ранените по време на атаката.

Източник от корабоплаването каза по-рано, че трима моряци са изчезнали от плаващия под флага на Барбадос кораб за насипни товари, а други четирима са тежко обгорени.

Корабът за насипни товари се движеше с продължаващ пожар на борда, гласяха ранни изявления. Нямаше информация за състоянието на 20 членове на екипажа и тримата въоръжени охранители на борда.

True Confidence е собственост на регистрираната в Либерия компания True Confidence Shipping и се управлява от базираната в Гърция Third January Maritime, се казва в съвместно изявление на двете фирми.

Според информацията корабът няма връзка със Съединените щати, както първоначално се предполагаше.

Според компанията кораб на индийския военноморски флот се е насочил към плавателния съд. По-рано британските морски власти (UKMTO), които първи съобщиха за инцидента, обявиха, че коалиционните сили оказват помощ на кораба.

Атаката срещу кораба за насипни товари е извършена в 10:40 часа българско време на 54 морски мили (100 км) югозападно от йеменския град Аден. Беше съобщено, че хора, наричащи себе си членове на Йеменския флот, са се свързали с кораба и са го инструктирали да промени курса. "Силна експлозия се чу от близките кораби и екипажите видяха облак дим. Властите разследват обстоятелствата на инцидента", се казва в актуализация на UKMTO.

Товарният кораб Rubymar, който преди две седмици бе ударен с ракети от хусите, потъна в Аденския залив, съобщи BBC. Това е първият такъв случай, след като йеменските бунтовници, които обаче контролират по-голяма част от страната, обявиха, че ще извършват удари по плавателни съдове в Червено море в подкрепа на палестинското население в Газа и на групировката "Хамас".

Корабът Rubymar превозваше 21 999 тона амониев нитрат и според експерти потъването му в Аденския залив може да предизвика екологична катастрофа.

Подкрепяните от Иран хуси, които контролират голяма част от разтърсвания от война Йемен, атакуват корабите в Червено море от ноември насам. Те твърдят, че атаките им са в знак на солидарност с палестинците срещу военните действия на Израел в Газа.

Нападенията на йеменските бунтовници прекъснаха световното корабоплаване от ноември насам и принудиха компаниите да се преориентират към по-дългия и скъпоструващ маршрут, заобикалящ Южна Африка.

Хусите налагат ограничения за корабите, плаващи край Йемен

Хусите налагат ограничения за корабите, плаващи край Йемен

Вече ще се изисква разрешение, според йеменските бунтовници, с цел безопасност