Служителите на белгийското федерално правителство вече няма да имат право да използват видеоприложението TikTok на служебните си телефони. Това заяви белгийският премиер Александър Де Кро, цитиран от Ройтерс.

Де Кро посочи, че белгийският съвет за национална сигурност е предупредил за рисковете, свързани с големите количества данни, събрани от TikTok, която е собственост на китайската фирма ByteDance, и факта, че от компанията се изисква да сътрудничи на китайските разузнавателни служби. Това е реалността, уточни той.

По думите му е логично да се забрани използването на TikTok на телефони, предоставени от федералното правителство. Безопасността на нашата информация трябва да надделява, поясни Де Кро.

Белгийското фламандско регионално правителство обяви, че ще ограничи достъпа до TikTok на телефоните на служителите си, а други регионални правителства бяха призовани от Де Кроо да приложат същите правила.

Припомняме, че Европейската комисия и Европейският парламент миналия месец забраниха TikTok от телефоните на служителите. Подобни действия бяха предприети също в Канада и САЩ.

И Белият дом се прицели в TikTok

И Белият дом се прицели в TikTok

Защита на националната сигурност