emaxpress
След Франция и Финландия предприема депортиране на циганите, съобщава news.meta.ua. Всички семейства трябва да бъдат върнати в родината им - Румъния.

Според властите бездомниците се занимавали предимно с просия. Договорката за тяхната депортация станала по време на среща между социални работници и ромските семейства.

Всички депортирани получават пари за ферибот, с който да стигнат до Талин и по 300 евро за бензин. Социалните работници обаче няма да следят „пътя" на циганите, извън страната и дали те ще се доберат до Румъния.

Повод за депортирането им стана пожар на финландско пристанище, където пребивавали бездомните цигани. След инцидента те останали на улицата, но животът им там бил невъзможен поради застудяването през зимата.

Депортирането на циганите предизвика бурните протести на природозащитниците. Според тях финландските власти следват погрешния пример на френския президент Никола Саркози.

Тези мерки са в рамките на втвърдяването на политиката на сигурност, обявена от Саркози.

Във Франция живеят около 15 000 роми от Балканите. През 2009 година близо 10 000 роми бяха експулсирани в Румъния и България, но две трети от тях са се завърнали.