Външните министри на индустриализираните сили от Г-7 осъдиха в събота "най-категорично" износа на Иран и доставката на Русия на ирански балистични ракети, съобщава "Ройтерс".

"Иран трябва незабавно да прекрати всякаква подкрепа за незаконната и неоправдана война на Русия срещу Украйна и да спре такива трансфери на балистични ракети, дронове и свързани технологии, които представляват пряка заплаха за украинския народ, както и за европейската и международната сигурност в по-широк план" се казва в изявлението.

"Оставаме непоколебими в ангажимента си да потърсим отговорност от Иран за неговата неприемлива подкрепа за незаконната война на Русия в Украйна, която допълнително подкопава глобалната сигурност. В съответствие с предишните ни изявления по въпроса, ние вече отговаряме с нови и значителни мерки."

Иран е отворен за диалог, но отхвърля натиска за ракетите за Русия

Иран е отворен за диалог, но отхвърля натиска за ракетите за Русия

След като САЩ и три европейски сили наложиха санкции срещу авиационния сектор на страната

В момента Италия председателства Г-7, която включва също Съединените щати, Япония, Германия, Великобритания, Франция и Канада.

Външният министър на Иран каза, че Техеран Абас Аракчи е отворен за дипломация за разрешаване на спорове, но не и за заплахи и натиск. Това съобщава в събота "Ройтерс", като цитира държавните медии.

"Иран продължава по собствения си път със сила, въпреки че винаги сме били отворени за разговори за разрешаване на спорове, но диалогът трябва да се основава на взаимно уважение, а не на заплахи и натиск", каза Аракчи, според официалната информационна агенция IRNA .

Коментарът му бе направен, след като САЩ и три европейски сили наложиха санкции срещу авиационния сектор на страната.

Главният дипломат на Европейския съюз (ЕС) каза, че блокът обмисля нови мерки в отговор на съобщенията, че Техеран е снабдил Русия с балистични ракети във войната ѝ срещу Украйна.

Съединените щати, Германия, Великобритания и Франция във вторник наложиха нови санкции на Иран, включително мерки срещу националната му авиокомпания Iran Air.

Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Русия е получила балистични ракети от Иран и вероятно до седмици ще ги използва във войната си в Украйна.

Иран привика посланиците на четири европейски страни

Иран привика посланиците на четири европейски страни

След обвиненията срещу ислямската република в изпращане на ракети на Русия

Аракчи каза в сряда, че Техеран не е доставил никакви балистични ракети на Русия и санкциите, наложени на Иран от Съединените щати и три европейски сили, няма да разрешат никакви проблеми помежду им.

Министерството на външните работи на Иран привика ръководителите на британското, френското, германското и нидерландското посолство след обвиненията.

"След продължаващите неконструктивни изявления на някои европейски страни, съгласни с лъжливите твърдения на САЩ за иранска намеса в конфликта в Украйна и налагане на санкции на ислямската република, ръководителите на посолствата на Великобритания, Франция, Нидерландия и Германия бяха привикани в Техеран", съобщи новинарската агенция "Мизан", свързана с иранското правосъдие