Израел последва Пентагона и обяви, че е приземил всички свои изтребители Ф-35 заради неизправност в двигателя, открита в американските изтребители, като ще проведе мащабна инспекция на бойните си самолети, съобщават израелските медии.

Говорителят на израелските въоръжени сили уточни, че "командирът на военновъздушните сили на Израел ген.-майор Амикам Норкин реши да вземе допълнителни предпазни мерки и да тества всички самолети, въпреки че Израел не разполага с модела, който се разби и въпреки че не са съобщавани повреди. Тестът ще отнеме няколко дни. След като проверката приключи, самолетите ще се върнат към пълна експлоатация".

САЩ приземиха Ф-35

САЩ приземиха Ф-35

Ще бъде извършена инспекция на повредени горивни помпи

По-рано днес САЩ излязоха с подобно изявление: "Американските военни и международните партньори временно преустановиха полетите на Ф-35, докато се извършва мащабна инспекция на всички самолети Ф35."

"Ако са монтирани съмнителни тръби за гориво, частта ще бъде премахната и заменена. Очаква се инспекциите да приключат през следващите 24 до 48 часа", допълниха американските власти.

В изявлението си израелските военни добавиха, че "ако самолетите бъдат необходими за оперативни цели, те са готови да работят на пълен капацитет".

Израел започна да получава изтребителя Ф-35, най-скъпия изтребител на американските военни, преди повече от година.

Унищожителна критика в САЩ за бойния дебют на новия изтребител F-35B

Унищожителна критика в САЩ за бойния дебют на новия изтребител F-35B

Един такъв изтребител струва 150 млн. долара

Цахи Ханегби който е министър на регионалното сътрудничество на Израел, се похвали в началото на октомври относно възможностите на израелските военновъздушни сили, демонстрирани в Сирия: "Знаете, че имаме стелт изтребители, най-добрите самолети в света. Тези батареи (С-300) дори не могат да ги засичат."

Изтребител Ф-35 се разби на 28 септември в американския щат Южна Каролина. Пилотът успя да катапултира от самолета. Катастрофата стана само часа след като американски изтребител Ф-35 извърши първия си боен удар в Афганистан.