Американската армия претърпя първа катастрофа със своята изключително скъпа програма F-35, след като самолет е претърпял инцидент, съобщава морският корпус на САЩ, цитиран от БиБиСи.

Пилотът е катапултирал успешно и няма наранявания, а ВМС разследват причината за катастрофата. F-35 е най-голямата и най-скъпа по рода си оръжейна програма в света.

Прогнозните продажби в глобален мащаб възлизат на повече от 3000 самолета, като програмата вероятно ще продължи около 30-40 години. Програмата е критикувана както за разходите, така и за ефективността при бойни действия.

Смята се, че самолетът, претърпял инцидента, струва около 100 млн. долара, въпреки че новият договор на Пентагона, обявен в петък за рекордните 141 самолета F-35, са с предвидени разходите от около 89,2 млн. долара за самолет, според "Ройтерс". Катастрофиралият F-35В е един от трите модела от серията F-35 в експлоатация.

В четвъртък САЩ извършиха първата си операция, използвайки F-35B срещу талибаните в Афганистан, четири месеца след като израелски военни обявиха, че са използвали F-35A, за да извършат две отделни удара.

САЩ пробват F-35B с първа бойна мисия в Афганистан

САЩ пробват F-35B с първа бойна мисия в Афганистан

Очакват ударите да са в следващите дни

Президентът на САЩ Тръмп многократно похвали F-35, като обяви, че врагът "не може да го види". Въпреки, че самолетът не е невидим, Lockheed Martin коментират, че неговият "усъвършенстван стелт" му позволява да избягва радара.