Рамзан Кадиров, лидерът на Чечения, каза в неделя, че един ден планира да създаде собствена частна военна компания (ЧВК) подобна на наемническата групировка "Вагнер" на Евгений Пригожин, цитира думите му Ройтерс.

Възходът на "Вагнер" и други наемнически групи извън традиционните военни командни структури от руската и съветската епоха породи опасения сред дипломатите, че подобни групи могат един ден да представляват заплаха за стабилността в Русия.

В публикация в "Телеграм" Кадиров каза, че ЧВК "Вагнер", които се бият заедно с руските войски в Украйна, са постигнали "впечатляващи резултати" и каза, че частните военни компании са необходимост.

"Когато моята служба на държавата приключи, аз сериозно планирам да се състезавам с нашия скъп брат Евгений Пригожин и да създам частна военна компания. Мисля, че всичко ще се получи", е заявил Кадиров, който е лидер на Чеченската република от 2007 г.

Кадиров поиска дълга почивка и отново разпали спекулации, че се оттегля

Кадиров поиска дълга почивка и отново разпали спекулации, че се оттегля

45-годишният Кадиров управлява Чечня с желязна ръка от 2007 г.

И Кадиров, и Пригожин ръководят сили в Украйна, които действат до голяма степен автономно от висшето командване на Русия и са верни съюзници на президента Владимир Путин, но също така периодично се изказват против военното ръководство на страната.

Двамата мъже са сформирали мълчалив съюз, засилвайки взаимно критиките си към военното ръководство и призовавайки за по-агресивен подход във войната.

Нарастващите доказателства сочат, че Кремъл се опитва да ограничи прекомерно политическо влияние на Пригожин, като му нареди да спре публичните си критики към министерството на отбраната, като същевременно е посъветвало държавните медии да спрат да споменават него или Вагнер по име.

ISW: Кадиров изостави Пригожин в атаката му срещу руските висши военни

ISW: Кадиров изостави Пригожин в атаката му срещу руските висши военни

Продължават ударите срещу цивилни лица и важни обекти в Украйна