Канадските власти решиха да преустановят доставката на оръжие за Турция. Това съобщи във вторник АФП. Агенцията се позовава на външното министерство на страната.

Както бе отбелязано, това решение е взето в светлината на военната операция, водена от Анкара в Сирия, която според канадското външно министерство "подкопава стабилността" в региона. В тази връзка Отава "временно спира" издаването на нови лицензи за износ на оръжие в Турция, съобщи АФП.

ЕС осъжда офанзивата на Турция и зове страните членки да спрат да ѝ продават оръжие

ЕС осъжда офанзивата на Турция и зове страните членки да спрат да ѝ продават оръжие

Международната общност трябвало да предприеме спешни действия за прекратяване на военните действия на Сирия

На 9 октомври Турция обяви началото на военната операция "Източник на мир" в Северна Сирия. Нейната цел е да създаде буферна зона в северната част на Арабската република, която трябва да се превърне в защитен пояс за турската граница и където, според плана на Анкара, сирийските бежанци ще могат да се върнат от Турция.

Германия спира да продава оръжие на Турция заради офанзивата в Сирия

Германия спира да продава оръжие на Турция заради офанзивата в Сирия

Анкара е купувач номер едно на германско оръжие

Сирийската правителствена агенция SANA нарече операцията агресия. САЩ осъдиха действията на Турция, а всички европейски държави призоваха Анкара незабавно да спре едностранните военни операции, които заплашват да дестабилизират ситуацията в региона и да подкопаят резултатите от борбата срещу терористичната група "Ислямска държава".

Няколко европейски държави вече спряха доставките на оръжие за Турция.