Македонското министерство на външните работи няма намерение да изпраща протестна нота до София по повод казаното от премиера Сергей Станишев на пресконференция в Скопие вчера, че лидерите на ОМО "Илинден" не искат да регистрират партията си заради това, че вече няма да са център на внимание.

Това заяви заместник министърът на външните работи на Македония Зоран Петров за македонското радио днес.

Според Петров в дипломацията не е обичайно да се реагира на изявленията на един гостенин.

Практика по света е това да правят журналистите и медиите, допълни още дипломатът, цитирано от БТА.

Петров припомни, че става дума за официално посещение на високопоставен български представител - премиерът на България Сергей Станишев, който гостува в Македония по покана на колегата си Никола Груевски.

Становището на македонското външнополитическо ведомство, изразено от Зоран Петров, е във връзка с официалната днешна реакция на ръководството на ОМО "Илинден"- ПИРИН по повод вчерашното изявление на премиера Сергей Станишев на пресконференцията в Скопие, в което той заяви, че лидерите на партията не искат нейната съдебна регистрация поради това, че в такъв случай няма да са в центъра на общественото внимание.

По стара традиция, реакцията на сепаратистката организация бе изпратена до медиите в Скопие в потвърждение на това, чеОМО-вци предпочитат да общуват с българската общественост чрез македонските печатни и електронни медии, коментират от БНР.