Европейският съюз продължава упорито да предлага санкции срещу Русия, но те няма да доведат до промяна в позицията на Москва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Запитан дали има усещане, че политиката на санкционен натиск върху Русия отслабва, той посочи: "Не, няма такова усещане. Засега Европейският съюз със завидна упоритост се опитва да измисля нови и нови санкции. Въпреки че е очевидно, че никакви санкции, дори и най-строгите, никога, в която и да е част на света, не са карали страните, срещу които са наложени, по някакъв начин да променят позицията си. Със сигурност това няма да проработи и с нашата страна".

По негови думи ЕС продължава "маниакално да се придържа към санкции, които вредят на техните собствени интереси, на тяхното население, което започва очевидно да страда от последствията, до които водят тези решения на ЕС".

ЕС утвърди седмия пакет санкции срещу Русия
Обновена

ЕС утвърди седмия пакет санкции срещу Русия

На прицел е руското злато, въвеждат се изключения за авиацията и износа на петрол

Същевременно Песков отбеляза, че "американците са много по-прагматични в това отношение, те много бързо, използвайки своята гъвкава система, въвеждат разрешения за изключения от санкции там, където това е изгодно за САЩ".

"От друга страна, европейската бюрокрация, която е по-голяма от съветската бюрокрация, е още по-сложна. И тази консервативна система на ЕС не им позволява бързо да правят никакви корекции и Европа страда за това. Но това е реалността, ходът на събитията, който европейците избират сами", обобщи говорителят на Кремъл.

Междувременно днес Съветът на Европейския съюз одобри седмия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, включващ частично ембарго върху руското злато, вписване в санкционния списък на 55 физически и юридически лица, разширяване на списъка на стоките с двойна употреба, забранени за износ за Русия.

Путин призна санкциите за огромно предизвикателство

Путин призна санкциите за огромно предизвикателство

Невъзможно било Русия да бъде откъсната от света