Агенция Асошиейтед Прес разпространи писмо от 1985 г., подписано от кардинал Йозеф Ратцингер, в което бъдещият Папа реагира сдържано на препоръката на епископа на Оукланд да бъде отнет свещеническия сан на отец Стивън Кисли, уличен в сексуални издевателства срещу деца.

Писмото, написано от Папа Бенедикт XVI на латински, е част от вътрешноцърковната кореспонденция между епископите на Оукланд и Ватикана.

През 1981 г. епископът на Оукланд Джон Къминс предложил Кинсли да бъде отлъчен от Римокатолическата църква, заради тригодишна присъда за развратно поведение, след която сам настоял за оттеглянето си от църквата. Епископът уверява кардинал Ратцингер, че връщането на Кинсли ще навреди на църквата повече от неговото отстраняване и призовава Ватикана час по-скоро да предриеме необходимите стъпки.

Отговор от кардинал Ратцингер, оглавяващ по това време Конгрегацията за Доктрината на вярата във Ватикана, пристигнал чак през 1985г.

В писмото си бъдещият понтифекс признава, че препоръката има своите основания, като същевременно призовава за по-внимателно проучване на обстоятелствата около случая.

"Решението относно провинилия се свещеник трябва да съответства на интересите на църквата и да отчита възможната вреда, която може да бъде нанесена на католическото общество", пише в отговора си Бенедикт XVI.

Решение тогава така и не било взето. Кинсли е лишен от сан едва през 1987 г., като дотогава се е занимавал с благотворителна работа с деца.

През 2002 г. бившият свещеник е арестуван по обвинение в 12 случая на посегателства на малолетни, а през 2004 г. е осъден на 6 години затвор.

Скандалът с потулени случаи на педофилия сред високопоставени свещеници  от Римската католическа църква избухна през март тази година. Журналисти от в. "The New York Times" обвиниха сановници, че в течение на години са премълчавали факти за сексуални престъпления на свещеници, в т.ч. и по отношение на непълнолетни. Като основания за обвиненията послужиха материали по делото срещу свещеник Лоурънс Мърфи, който не е бил лишен от сана си, въпреки обвиненията в сексуални извращения с 200 глухи момчета.

Наскоро Ватиканът отхвърли обвиненията на медиите, а самият Папа обеща да даде отпор на критиките срещу църквата.