Всички страни, които са се сражавали в битката за Алепо, са извършили военни престъпления. Сделката за евакуация на цивилни след поражението на бунтовниците е "престъпление на принудително разселване". Това е заключението на ООН, цитирано от Агенция "Франс прес".

Комисията на ООН за разследване за Сирия е документирала нарушения, включително химически атаки и убийства на цивилни, извършени по време на петмесечната обсада на Алепо от сирийския режим. Алепо бе ключова крепост на опозицията.

От 21 юли 2016 г. до 22 декември, когато правителствените войски си възвърнаха града, сирийските военновъздушни сили и техният руски съюзник "са извършвали ежедневни въздушни удари" по Алепо, заявява комисията.

Има убедителни доказателства, че сирийски военни самолети са пускали "отровни индустриални химикали, включително хлорин". Няма информация, показваща, че руснаците са използвали химически оръжия, се казва в доклада на комисията.

При въздушните бомбардировки многократно бяха удряни болници, пазари, жилищни сгради.

В нови мащабни разкрития разследващите казват, че има доказателства, че Дамаск е отговорен за въздушните удари в провинция Алепо на 19 септември. Тогава умишлено е атакуван хуманитарен конвой и са убити най-малко 10 хуманитарни работници.

Правителството на президента Башар Асад яростно отрича да носи отговорност за бомбардировките в Урем ал-Кубра. В отделно разследване ООН заяви, че е било невъзможно да се установи вина.

След анализ на сателитни снимки, съдебни доказателства и други материали, комисията заключи, че "Сирийските военновъздушни сили са се целили в конвоя с хуманитарна помощ".

Доказателствата силно показават, че атаката е щателно планирана и безмилостно извършена, за да попречи на хуманитарната помощ. Нападението доведе до пауза в доставките на животоспасяващи доставки.

Комисията на ООН за Сирия е създадена през 2011 г., за да разследва най-сериозните престъпления, извършени по време на гражданската война в страната. През октомври от нея бе поискано специално разследване на битката в Алепо.

Последните разкрития бяха представени в Женева, където ООН е домакин на делегациите на правителството и опозицията за мирни преговори.