Сенатът на САЩ (горната камара на Конгреса) прие в събота мярката за временно финансиране в рамките на часове след изтичането на крайния срок, за да предотврати спирането на работата на федералното правителство, съобщава CNN.

Гласуването в Сената завърши с 88 гласа "за" срещу 9 гласа "против".

Припомняме, че преди това Камарата на представителите прие законопроекта за удължаване на правителственото финансиране по-рано през деня само часове преди крайния срок. Гласуването в Камарата дойде след дни на несигурност относно това дали спирането може да бъде предотвратено.

Сега законопроектът отива на бюрото на президента Джо Байдън за одобрение.

В изявление, Байдън приветства действията на конгресмените. 

"Тази вечер двупартийните мнозинства в Камарата на представителите и Сената гласуваха да се продължи  работата на правителството, като предотвратиха ненужна криза, която би причинила ненужно страдание на милиони трудолюбиви американци. Това законодателство ще гарантира, че военният персонал ще продължи да получава заплати и пътниците ще бъдат пощадени от закъсненията на летището, милиони жени и деца ще имат достъп до животоспасяваща хранителна помощ. Това е добра новина за американския народ", каза президентът.

В документа не се казва дали той вече е подписал, но настоя помощта за Украйна да не бъде прекратявана.

Камарата на представителите удължи с 45 дни финансирането в САЩ

Камарата на представителите удължи с 45 дни финансирането в САЩ

Спешна мярка за избягване на шътдауна

Законопроектът ще остави правителството отворено до 17 ноември и включва помощ при природни бедствия, но не и допълнително финансиране за Украйна или сигурността на границите. Той също така включва мярка за поддържане на функционирането на Федералната авиационна администрация.

Припомняме, че това се случва точно преди крайния срок 1 октомври, което прави действията на Байдън спешни. 

Президентът Байдън обвини републиканците за положението.

От 1 октомври в страната започва нова финансова година и ако финансирането не бъде договорено до тази дата, федералното правителство ще трябва да спре работата.

Очакваният шътдаун би бил четвъртият в рамките на десетилетие. За последен път се случи при президента Доналд Тръмп през 2018 година.

Преди четири месеца, подобна ситуация накара федералното правителство да изпадне в неизпълнение на задълженията си от 31 трилиона долара в рамките на няколко дни. Това за пореден път показва как противодействието срещу шътдаун остава за последния момент и предизвика притеснения на Уолстрийт, където рейтинговата агенция Moody's предупреди, че може да има лоши последствия за кредитоспособността на САЩ.

Белият дом търси краткосрочно финансиране, за да избегне шътдаун

Белият дом търси краткосрочно финансиране, за да избегне шътдаун

Ако не се предприемат действия преди началото на следващата фискална година на 1 октомври