Днес от 19:25 ч. до 22:00 ч., "Укренерго" въведе контролирани аварийни прекъсвания на електрозахранването за промишлени и битови потребители във всички региони на Украйна.

Съобщава се също, че от 00:00 ч. и през деня на 16 май ще бъдат въведени планирани ограничения - графици за почасови прекъсвания на електрозахранването - за битовите и промишлените потребители в цяла Украйна.

"Това ще спомогне контролираните изключвания да станат по-предвидими за потребителите, а работата на енергийната система - по-сигурна. Диспечерският център на "Укренерго" вече е съобщил на областите за ограниченията на потреблението във всеки регион", се казва в изявление на "Укренерго".

Информация за това как точно ще действат ограниченията на потреблението във вашия регион ще можете да получите от официалните уебсайтове на областните структури на енергийните дружества, както и на техните страници в социалните мрежи.

"Причината за ограниченията е повишеното потребление на електроенергия през студеното време.

Капацитетът на украинските електроцентрали е недостатъчен поради последиците от петте ракетни и безпилотни атаки, извършени от Русия срещу украинската енергийна система от 22 март насам.

Обемът на ограниченията е разпределен равномерно между всички региони. Електроснабдяването на обекти от критичната инфраструктура не е ограничено", се казва още в съобщението.

Режим на тока: Срив в електроподаването в Украйна за обикновените потребители
Обновена

Режим на тока: Срив в електроподаването в Украйна за обикновените потребители

Причината са руските удари по енергийната система

ДТЕК предупреди за извънредни изключвания в Киев, Киевска област, в Одеска, Днепропетровска и Донецка област.

"Изключително трудната ситуация в енергийната система продължава. Поради това, по указание на "Укренерго", се прилагат аварийни изключвания. Правим всичко възможно, за да стабилизираме ситуацията в най-кратки срокове", се казва още в съобщението.