Съобщения за прекъсване на електрозахранването за домакинствата идват от различни региони на Украйна. Доставчиците на електроенергия ги наричат не планирани, а аварийни изключвания.

Компанията "Укренерго" съобщи в канала си в Телеграм, че "контролирани аварийни изключвания" са в сила във всички региони на страната от 21:00 до 24:00 ч. местно време.

Освен това през целия утрешен ден, 15 май, ще бъде ограничено електроснабдяването на промишлените потребители.

Компанията изрично обяснява това със "значителния недостиг на електроенергия поради руския обстрел и повишеното потребление поради студеното време".

Компанията Yasno, която оперира по-специално в Киев и Днепропетровска област, също съобщава за прекъсвания на електрозахранването и подчертава, че няма графици.

Русия възобнови ударите по украинската електропреносна мрежа от края на март.

RUSI: Предимствата на Русия започват да имат кумулативен ефект в Украйна

RUSI: Предимствата на Русия започват да имат кумулативен ефект в Украйна

Перспективите пред Киев са мрачни

Това се случва в контекста на изтощената украинска противовъздушна отбрана.

Според изчисление на New York Times, публикувано преди ден, въз основа на анализ на украинските официални доклади за руски ракетни атаки и атаки с дронове в украинския тил, сега Украйна успява да свали по-малко от половината руски ракети, докато преди година този показател надхвърляше 80%.

Британският министър на отбраната очаква трудно лято за Украйна

Британският министър на отбраната очаква трудно лято за Украйна

Той е убеден, че Киев ще устои на руската агресия

На 11 април Триполската топлоелектрическа централа, най-голямата в Киевска област, беше напълно разрушена, което президентът Володимир Зеленски обясни с факта, че на зенитчиците са свършили противоракетите и няколко руски ракети са поразили целта.