Plaid Cymru - Партията на Уелс възнамерява да създаде комисия, която ще оцени перспективите регионът да напусне Великобритания. Това съобщи АП, позовавайки се на откъси от предстоящата реч на лидера на партията Адам Прайс.

Според агенцията, по време на реч, насрочена за вторник, Прайс възнамерява да заяви, че "независимостта не е само желателна, а всъщност е жизненоважна" и че въпросът за нейното постигане "се е преместил от периферията в центъра на политическия дебат в Уелс".

Брекзит свали рейтинга на Великобритания

Брекзит свали рейтинга на Великобритания

Тревожни данни

Комисията, която ще бъде ръководена от бивш член на Националното събрание (еднокамарен парламент) на Уелс Джоселин Дейвис, ще оцени перспективите за постигане на независимост на тази административно-политическа част на кралството от гледна точка на икономиката и бъдещите отношения на региона с Великобритания и Европейския съюз.

Лидерът на Plaid Cymru, партия, която традиционно подкрепя отцепването от Обединеното кралство, възнамерява да направи изявлението си в момент, когато половината британци са уверени, че страната може да престане да съществува в настоящия си състав през следващите 10 години. 50% от участниците в проучването, публикувани наскоро - проведено от Ipsos MORI - се опасяват, че съюзът на Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия ще се разпадне през следващите години, тъй като сепаратистките настроения се засилват през последните две.

Първи партиен пакт на Острова от повече от столетие за спиране на Брекзит

Първи партиен пакт на Острова от повече от столетие за спиране на Брекзит

Пактът между Либералните демократи, националистите от Партия на Уелс (Плейд Къмри) и Зелената партия

Една от основните причини за това се нарича Брекзит, който разцепи британското общество. По време на референдума през 2016 г. за излизането на кралството от ЕС евроскептиците надделяха в Англия и Уелс, докато Шотландия и Северна Ирландия бяха предимно срещу Брекзит. Когато наближаваме датата на окончателния "развод" с Европейския съюз няколко пъти в Шотландия, призивите за втори референдум за независимост са по-силни. Северна Ирландия настоява за гласуване за необходимостта от обединение на Олстър с Република Ирландия, а Уелс, както изглежда, няма намерение да се отделя от тези процеси.