По-малки проевропейски политически партии във Великобритания обявиха предизборен пакт за "оставане" в ЕС, който ще им помогне заедно да се борят в 60 избирателни района на предстоящите избори с цел да попречат на премиера Борис Джонсън да спечели парламентарно мнозинство, информира "Ройтерс".

Малките британски производители са най-силно притеснени от Брекзит

Малките британски производители са най-силно притеснени от Брекзит

Koмпaниитe oтчитaт cлaби нoви пopъчĸи...

Пактът между Либералните демократи, националистите от Партия на Уелс (Плейд Къмри) и Зелената партия, както и някои независими депутати, предвижда само един кандидат да се бори във всеки избирателите район за предотвратяване на Брекзит.

Хайди Алън, бивш депутат от Консервативната партия, която се присъедини към Либералните демократи, коментира, че съюзът е първият на национални избори в страната от повече от век.

Партиите "знаят, че тези парламентарни избори са последният шанс за промяна на пътя, по който страната в момента е поела", добави Алън, която участва в организирането на пакта.

Джон Бъркоу: Брекзит е най-голямата грешка на Великобритания от ВСВ

Джон Бъркоу: Брекзит е най-голямата грешка на Великобритания от ВСВ

Не мисля, че ще помогне на Великобритания. Брекзит е най-голямата грешка на тази страна след войната. Уважавам премиера (Борис) Джонсън, но Брекзит не ни помага. По-добре е да сме част от (ЕС) от силния блок

На 12 декември Великобритания ще проведе избори. Това ще са първите избори през декември в страната от 1923 г.

Повечето социологически проучвания отреждат първо място на Консервативната партия, която води с малко над 10% пред лейбъристите.

По-рано тази година на местни избори в Уелс Либералните демократи спечелиха място за сметка на консерваторите, след като Партията на Уелс и Зелените не издигнаха свои кандидати.

Корбин за плана на Джонсън за Брекзит: Тачъризъм на стероиди

Корбин за плана на Джонсън за Брекзит: Тачъризъм на стероиди

Междувременно лидерът на Либералните демократи Джо Суинсън изключи вероятността да подкрепи Джереми Корбин за премиер

Но в съюза не влизат Лейбъристката партия или Шотландската национална партия, което може да засегне ефективността му, защото в момента лейбъристите и шотландците са втората и третата партия в парламента, а отделно те подкрепят нов референдум за Брекзит.