Японското правителство може да откаже икономическата помощ на Мианмар по правителствената програма поради извършения в страната военен преврат. Това съобщи в четвъртък агенция Киодо.

Според източниците на агенцията от правителството японските власти в момента обмислят този въпрос. В рамките на програмата за държавна икономическа подкрепа Япония отпуска средства на развиващите се страни, по-специално за развитие и модернизация на инфраструктурата.

На 1 февруари военните в Мианмар обявиха извънредно положение за една година и отстраняването на ръководството на страната, включително президента Вин Мийн и държавния съветник, външен министър и лауреат на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи. Представителите на армията обясниха това с мащабна измама на изборите през ноември 2020 г.

Военните представиха актуализиран списък на членовете на кабинета, те вече заеха министерски постове. От началото на февруари жителите на републиката участват в антивоенни протести, които са силно потискани от полицията и силите за сигурност.

ЕС осъжда насилието в Мианмар, в понеделник обявява мерките срещу властите

ЕС осъжда насилието в Мианмар, в понеделник обявява мерките срещу властите

Борел призова военната хунта да прекрати насилието срещу цивилните