Над 20 000 души взеха участие в антиправителствена демонстрация, организирана от най-голямата опозиционна партия в Йемен, съобщават чужди медии.

Така след Тунис и Египет, Йемен също е обхванат от народни вълнения.

Протестиращите искат оставката на президента Абдал Салех. Междувременно Салех направи обръщение пред парламентаристи, че няма да се кандидатира за президент на следващите избори и няма да предава властта на своя син. Той също обеща да замрази конституционната поправка, която разрешава на президента да се кандидатира за повече от два мандата.

Абдал Салех е на власт в Йемен от 1978 година. През 1987 година той застава начело на Северен Йемен, а след оббединението през 1990 година става председател на президентски ясъвет. През 1999 година той побеждава в първите преки президентски избори и става пълноправен държавен глава. През 2006 година той е преизбран на предзидентския пост за още 7 години.

Йемен е една от най-бедните арабски страни наред със Судан и Мавритания. Безработицата е на ниво 35 %, а около половин милион от населението на страната живее с по-малко от 2 долара на ден.